Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Adolf Bock – Merimaalari

28.07.2015

TekstiPete Suhonen

KustantajaJohn Nurmisen Säätiö, 2010
Hinta21,95 € (suomalainen.com)

Meri on miljoonien maalauksien aihe, mutta aiheen mestareita on vain muutama kymmen. Tuija Peltomaan teos Merimaalari esittelee niistä yhden, tuotteliaan saksalaisen Adolf Bockin (1890–1968).

Jo poikasena merestä ja laivoista huumaantunut Bock palveli Saksan laivastossa ensimmäisessä maailmansodassa ja osallistui huhtikuussa 1918 Helsingin vapauttamiseen laivasto-osastonsa mukana.

Sodan jälkeen Bock palasi Suomeen, solmi avioliiton ja verkottui laivanvarustajien kanssa. Helsingissä toiseen maailmansotaan asti asunut Bock ikuisti useisiin teoksiinsa Harmajan majakan ja Pihlajasaaren, jota isännöi hänen ystävänsä merenkulkuneuvos John Nurminen.

Bockin naturalistisen tyylin kruunasi valokuvantarkka perspektiivi ja täysin suvereeni valon ja varjojen käsittely. Bockia on ylistetty erityisesti hänen kyvystään kuvata aaltojen liikettä.

”Merimaalari lähestyy aihettaan merenkulkijan näkökulmasta, maisemamaalarit katsovat merelle maakravun silmin”, Peltomaa kirjoittaa.

Toisessa maailmansodassa Bockin taidot valjastettiin Kriegmarinen propagandatyöhön. Kansallissosialistiseen puolueeseen kuulunut Bock oli Hitlerin suosikkeja, ja hänelle myönnettiin professorin arvo yhtenä neljästätoista saksalaistaiteilijasta. Vaikka Bock ei kokenutkaan sympatiaa natseja kohtaan, hänet vihellettiin taiteelliseen paitsioon sodan jälkeen.

Elämänsä viimeiset vuosikymmenet Bock eli Helsingborgissa ja keskittyi suuria meritaisteluja kuvaaviin maalauksiin.

Bockin oma traaginen meriseikkailu osui tammikuuhun 1945, kun venäläisten torpedoima Wilhelm Gustloff upposi Itämerellä. Yli yhdeksäntuhatta pakolaista hukkui, Adolf Bock oli yksi tuhannesta pelastuneesta. Hänet poimittiin merestä saksalaisen torpedoaluksen kannelle.

Gustloffin tuho on maailmanhistorian suurin laivaonnettomuus, jota muun muassa nobelisti Günter Grass kuvasi romaanissaan Ravunkäyntiä.

Bock itse käsitteli turmaa ainoastaan kolmessa piirroksessa.

Julkaistu Kipparin kirjahyllystä -palstalla 7/2015

Lue myös nämä

X