Tilaa
Uutiset

10-vuotias Merikeskus Vellamo vetää matkailijoita Kotkaan

Merikeskus Vellamon kokoelmiin on juuri saatu myös syyskuussa 1994 uponneen M/S Estonian pelastusrengas. Rengas on painunut kasaan ja sen arvellaankin uponneen aikanaan laivan mukana syvyyksiin, jossa paine on sitä runnellut, ja irronneen myöhemmin.

12.10.2018

TekstiJukka Hiiro

10-vuotisjuhliaan heinä- ja lokakuussa juhlistanut Merikeskus Vellamo Kotkassa on alueelle tärkeä toimija. Se selviää Kymenlaakson alueella toteutetusta vaikuttavuusselvityksestä.

Selvityksen mukaan Merikeskuksen vaikutus on muun muassa alueen matkailuun ja elinvoimaan merkittävä. Asiakkaatkin ovat olleet tyytyväisiä.

Vellamo on tutkimuksen mukaan myös alueen asukkaille suoranainen ylpeyden aihe. Niin koti- kuin ulkomaiset vieraat pitävät Vellamoa ”monipuolisena, elämyksellisenä ja positiivisesti erottuvana käyntikohteena. Monille juuri Vellamo on syy vierailla Kotkassa.

”Vellamo on kotkalainen maamerkki, josta olemme ylpeitä. Suomen Kansallismuseoperheeseen kuuluva Merimuseo ja Kymenlaakson museo ovat vaikuttavia esimerkkejä, miten historiaa elävöitetään”, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö toteaa tiedotteessa.

Kymmenen vuoden aikana Vellamossa on nähty yli 100 näyttelyä sekä lukuisia muita tapahtumia aina lasten työpajoista konsertteihin, joita järjestetään viikoittain. Vuosittain Merikeskus Vellamossa on käynyt lähes sen avaamisesta saakka yli 100 000 ihmistä.

”On rohkaisevaa tietää, että tänä vuonna julkaistun kulttuuriperintöbarometrin mukaan valtaosa kansalaisista suhtautuu kulttuuriperintöön myönteisesti. Heidän mielestään kulttuuriperinnön arvoa ei voi mitata rahassa ja että vaaliminen säilyttää korvaamattoman tärkeitä arvoja. Tässä ollaan Vellamon museoiden olemassaolon perusteen ja roolin ytimessä”, toteaa Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluvan Suomen merimuseon johtaja Tiina Mertanen.

Jos ei nyt ihan vetonaulana niin kiinnostavana lisänä on kokoelmiin juuri saatu myös syyskuussa 1994 uponneen M/S Estonian pelastusrengas. Metsähallituksen työntekijät löysivät pelastusrenkaan Tammisaaren ulkosaaristosta vuosi sitten.

Koska rengas on painunut kasaan, sen arvellaan aikanaan uponneen laivan mukana 80-metrin syvyyteen. Myöhemmin paineen lytistämä rengas on irronnut kiinnityksistään ja ajelehtinut rantaan.

Merikeskus Vellamon ajankohtaisen tarjonnan voit tarkistaa täältä.

Lue myös nämä

X