Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

76 päivää Atlantin armoilla

18.12.2019

TekstiPete Suhonen

KustantajaOtava (1987)
HintaKirjastoista ja antikvariaateista

Hurja tositarina. Amerikkalainen Steven Callahan lähtee 21-jalkaisella purjeveneellään El Hierron saarelta kohti Antiguaa vuonna 1982. Nukkuessaan kajuutassa kovassa merenkäynnissä jokin osuu veneen kylkeen ja rikkoo sen.

Callahan joutuu jättämään veneensä, mutta onnistuu laukaisemaan ilmatäytteisen pelastuslauttansa ja haalimaan sinne joitakin tavaroita, kuten makuupussin, varustelaukun, merikarttoja, harppuunan, hieman ruokaa. Lautan sisähalkaisija on vain 170 senttiä, ja pian se alkaa vuotaa.

Callahan pyydystää harppuunallaan dolphiineja ja säppikaloja. Kun harppuuna hajoaa, hän käyttää sitä atraimena. Kun terä katoaa kalan kyytiin, hän sitoo keittiöveitsen harppuunavarteen. Lautan pohjaan muodostuu oma pieni ekosysteeminsä, joka vetää puoleensa myös haikaloja. Callahan kuivattaa saaliskalojaan pyykkinarulla ja korjaa vuotavaa lauttaansa mitä kekseliäimmillä tavoilla.

Steven Callahan joutui 30-vuotiaana elämänsä seikkailuun.

Sateita ei juurikaan osu kohdalle. Pieniä määriä vettä Callahan saa aurinkoenergialla toimivan vedentislauslaitteensa avulla. Hän rakentaa jopa sekstantin lyijykynistä ja onnistuu määrittämään leveyspiirinsä. 76 päivän aikana Callahan näkee yhdeksän laivaa, mutta soihduista ja raketeista huolimatta ne eivät havaitse haaksirikkoutunutta.

Lautta ajelehtii pohjoisen päiväntasaajan virrassa 3300 kilometrin matkan, kunnes se osuu Guadeloupen saaristoon Karibialle. 20 kiloa laihtunut Callahan näkee puolityhjältä lautaltaan vehreän saaren horisontissa, ja pian jotakin vielä suloisempaa: kolme kalastajaa vaatimattomassa veneessään aivan vieressä.

Ohjaaja Ang Lee pyysi myöhemmin Callahania asiantuntijaksi elokuvasovitukseen Yann Martelin kirjasta Piin elämä. Romaani kertoi haaksirikkoutuneesta pojasta.

Lue myös nämä

X