Tilaa
Testit

80 hevosvoiman perämoottorit

Tässä vertailussa yksikään moottori ei kohonnut yli muiden. Jokainen kuitenkin teki vaikutuksen jollakin osa-alueella tai erityispiirteellä.

22.03.2016

TekstiKarel Kakko ja Staffan Westerling

KuvatStaffan Westerling ja Valmistajat

  • Honda BF80 A LRTU
  • Mercury F80 L
  • Suzuki DF80
  • Yamaha F80

Neljän moottorin otanta saattaa tuntua kapealta, mutta se on tämän hetken valikoima, kun mukaan ei lasketa 75-hevosvoimaisia moottoreita. Yamahaan perustuvan Selvankin maahantuonti loppui kaikessa hiljaisuudessa.

Mittaa toisistaan ottivat Honda BF80, Mercury F80, Suzuki DF80 ja Yamaha F80. Mittasimme kaikista nopeuden, kulutuksen, kiihtyvyyden ja melutason. Testilaitteistona oli gps, läpivirtausmittari, sekuntikello sekä äänenpainetta mittaava desibelimittari.

Testipenkin virkaa ajoi Ryds 628 MidC, joka rungoltaan on identtinen tässä lehdessä toisaalla testatun Ryds 628 Duon kanssa. Vene painaa ilman moottoria noin 720 kiloa, ja sen tehosuositus on 80—150 hevosvoimaa.

Testi sai lisämielenkiintoa siitä, että moottorien teholuokka oli pienin tähän veneeseen suositeltu. Näin niiden suorituskyky joutui todelliseen puntariin.

Hitaimman ja nopeimman ero on 3,5 solmua, mikä ainakin teoriassa merkitsee useamman hevosvoiman tehoeroa. Nopeuseroon vaikuttavat kuitenkin monet muutkin tekijät kuin moottorien todelliset hevosvoimat, ja suurin yksittäinen tekijä on potkuri. Testiä varten kunkin moottorin edustaja oli valinnut yhdistelmälle sopivimman potkurin.

Mitattu huippunopeus kertoo joka tapauksessa käytännössä kunkin moottorin mahdollistaman suorituskyvyn. Kuinka paljon huippunopeudelle sitten annetaan arvoa, on yksilöllistä ja lopulta makuasia. Venettä kuitenkin harvemmin ajetaan huippunopeudella, eikä se kerro totuutta esimerkiksi moottorin kuormansietokyvystä.

Merkkikorjaamojen tallettamat lokitiedot moottorien käyttöajoista eri tehoilla vahvistavat, että niitä ajetaan huipputeholla korkeintaan muutama prosentti kokonaiskäyttötuntimäärästä.

 

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 3/2016

Lue myös nämä

X