Tilaa
Uutiset

Venekauppa käynnistyi hitaasti

01.08.2024

Tekstitimo sarkkinen

Kuvatmarkus pentikäinen

Uusien moottoriveneiden kauppa on ollut alkukaudesta poikkeuksellisen varovaista. Ensirekisteritilastoon oli kirjattu toukokuun loppuun mennessä 990 venettä, kun viime vuonna luku oli vastaavaan aikaan 1280. Pudotusta on siis 23 prosenttia.

Näin hiljaista alkukautta ei ole ollut tilastojen valossa ainakaan kuuteen vuoteen, minne asti liikenne- ja viestintäministeriö Traficomin avoin data ulottuu.

Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo nostaa keskeisiksi syiksi kuluttajien parin viime vuoden aikana heikenneen ostovoiman ja korkeat korot.

”Nyt, kun yhä useamman asuntolainan korot tulevat tänä vuonna hieman alaspäin, kulutusluottojen korot laskevat ja palkankorotukset auttavat, niin ostovoima taas kasvaa”, Pajusalo uskoo.

Hän muistuttaa myös, että kauden aloitus viivästyi etelässäkin huhtikuun takatalven vuoksi – harva mietti vene- ja tarvikehankintoja lumen ja pakkasten yllättäessä.

Venemerkkien ykköspaikalla on alkukauden tilastossa Buster, joita on kirjattu rekisteriin 175 kappaletta. Kakkosena on niin ikään täysalumiiniveneitä valmistava Faster ja kolmantena edullisemman pään lujitemuoviveneistään tunnettu Suvi.

”Helsingin venemessuilla teimme myynnissä kautta aikojen ennätyksen. Se antoi hyvän buustin, mutta siitä kauppa sitten rauhoittui”, kertoo Suvi-veneiden tuotekehitys- ja myyntipäällikkö Terho Liukkonen.

Traficomin tilastoissa ei näy niitä veneitä, jotka jäävät rekisteröintivaatimusten ulkopuolelle.  Suurista valmistajista esimerkiksi Terhillä ja Suvilla on paljon pienillä perämoottoreilla varustettuja mökkiveneitä, joiden suosio on tasaista vaikeinakin aikoina.

”Palta-merkin veneitä on myyty hiukan enemmän kuin viime vuonna. Moottori on niissä yleensä 15-heppainen, ja pakettihinnat jäävät alle 10 000 euron”, Liukkonen kertoo.

3 x alkukauden suosikkimallit

  1. Faster 460i, 28 kpl
  2. Buster m2, 24 kpl
  3. Buster L2 ja Terhi 480 BR, 21 kpl

Lähde: Traficomin ensirekisteritilasto

Lue myös nämä

X