Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Maailman historia – Sukellusveneet Atlantilla

14.10.2024

Tekstipete suhonen

Kymmenosainen Historia-kirjasarja Eurooppa liekeissä ilmestyi toissa vuonna. Sarja käsittelee toisen maailmansodan avainhetkiä Stalingradin taistelusta Normandian maihinnousuun. Sukellusveneet Atlantilla kuvaa sukellusvenesotaa kahdeksalla kertomuksella Saksan hyökkäyksestä liittoutuneitten yliotteeseen.

Kirjan avaa saksalaisen kapteeni Günther Prienin uskalias hyökkäys Scapa Flown sotasatamaan halki hylkyesteiden lokakuussa 1939. Ilmakuvatietojen perusteella U-47 onnistui väistämään sataman puomit, metalliverkot ja upotushylyt. Revontulet valaisivat taivaan, kun sukellusvene iski kolmella torpedolla 31 000 tonnin taistelulaiva Royal Oakin keskirunkoon. 1 200 hengen miehistöstä yli 800 hukkui öljyn peittämään mereen tai painui aluksen mukana syvyyteen. Osa pelastautui uimalla lähes kilometrin matkan rannikolle.

Hyytävin on Kanadaan matkalla olleen evakuointialus City of Benaresin tarina. Saksalainen sukellusvene luuli sitä liittoutuneitten kauppalaivaksi ja torpedoi aluksen Atlantilla syyskuussa 1940. Tarinassa kuvataan tarkasti niin hyökkääjää kuin uhrejakin. ”Kermaisen jäätelön sulaessa lasten suussa kukaan ei tiennyt, että muutaman tunnin kuluttua ylimääräisen jäätelöannoksen sisältämä energia saattoi olla elämän ja kuoleman kysymys.”

Hyvin ei lopulta käynyt Saksan sukellusvenesotilaillekaan. 40 000 sotilaasta vain 12 000 selvisi toisesta maailmansodasta hengissä. Yksi heistä oli kapteeni Herbert Werner, joka uhmasi saksalaisen sukellusvenekapteenin keskimääräistä kolmen kuukauden elinaikaa. Werner törmäsi sotalaivaan, ajoi miinaan, ja hänen aluksensa upotettiin. Kun Werner vangittiin 25-vuotiaana Norjassa, hän oli ehtinyt toimia tähystysupseerina ja kipparina viidessä eri sukellusveneessä viiden sotavuoden aikana.

Kirjan kertomukset ovat eri toimittajien kirjoittamia. Vaikka teoksen kieltä vaivaa paikoitellen huolimaton käännöstyö, tarinoissa on hurja imu.

Sukellusveneet Atlantilla

Kustantaja Saga Egmont

Ääni- tai e-kirja

suomalainen.com

Lue myös nämä

X