Tilaa
Jutut

Aasian tsunamista jouluna 15 vuotta – voiko sama käydä Suomessa?

Suomessa ei näin voimakkaita maanjäristyksiä koeta, mutta olisiko tsunami meillä silti mahdollinen?

02.01.2020

TekstiMarkus Mäntykannas

Tapaninpäivänä tuli kuluneeksi tasan 15 vuotta Kaakkois-Aasian tuhoisista tsunamiaalloista, jotka vaativat yli 200 000 ihmisen hengen. Hyökyaaltojen taustalla oli Intian valtameren pohjassa tapahtunut voimakas merenalainen järistys, joka toimi tsunamiaaltojen laukaisijana. Suomessa ei näin voimakkaita maanjäristyksiä koeta, mutta olisiko tsunami meillä silti mahdollinen?

Nämä tekijät tsunami vaatii syntyäkseen

Useimmat maapallolla koetut tsunamit liittyvät voimakkaisiin, vähintään 7 magnitudin voimalla tapahtuviin merenalaisiin maanjäristyksiin. Maankuoren pystysuunnassa tapahtuva äkillinen siirtymä voi poikkeuttaa ja nostaa koko vesikerrosta, jolloin tsunamiaalto saa alkunsa. Myös asteroidin putoaminen valtamereen tai voimakas maanvyörymä voi laukaista suuren tsunamiaallon poikkeuttamalla vedenpintaa.

Tsunami etenee jopa yli 500 km/t

Tsunamiaalto poikkeaa tavallisista tuulen muodostamista aalloista monellakin eri tavalla: sen aallonpituus on huomattavasti suurempi, aaltoliike yltää meren pohjaan ja etenemisnopeus on valtamerellä jopa yli 500 km/h. Tsunamiaalto on siitä erikoinen, ettei sen ylitystä avoimella merellä välttämättä huomaakaan. Se sama aalto, joka vyöryy rantaan yli 10 metrin korkuisena hyökyaaltona, saattaa avomerellä olla vain 0,5-1 metrin korkuinen. Tsunamiaallon korkeus moninkertaistuu sen rantautuessa, kun aallon etenemisnopeus pienenee. Jos ranta on loiva, aalto jää matalammaksi ja muistuttaa äkillisesti mereltä vyöryvää tulvavettä. Jyrkemmässä rannassa aallonkorkeus on huomattavasti suurempi.

Tsunami Itämerellä?

Tsunamin etenee sitä nopeammin, mitä syvempi meri on. Kahden kilometrin syvyisessä meressä tsunami etenee 500 km/h, mutta syvyyden tuplaantuessa tsunamiaalto etenee jopa 700 km/t eli liki 200 m/s. Tämän takia tsunamiaaltoa on hankala paeta rannalla, sillä sen etenemisnopeus on valtava.

Tsunami Itämerellä olisi epätodennäköinen monestakin eri syystä. Elämme seismisesti varsin rauhallisella alueella, eivätkä tsunamiaaltoja laukaisevat tekijät ole meillä kovin todennäköisiä. Periaatteessa Itämerellä ainoa tsunamiaallon mahdollistava tekijä olisi asteroidin syöksyminen mereen, mutta tällöinkin tsunamiaalto jäisi valtamerta huomattavasti vaatimattomammaksi Itämeren pienen syvyyden vuoksi. Suomenlahden keskisyvyys on 38 metriä, mikä tarkoittaa sitä, että mahdollisen tsunamiaallon etenemisnopeuskin olisi vain luokkaa 70 km/h.

Suomi on siis turvassa tsunameilta, mutta tiesitkö, että suositussa turistikaupungissa Geirangerissa Norjassa jättitsunamin muodostuminen on vain ajan kysymys. Tämä onkin Suomea lähinnä oleva paikka, missä hyökyaalto voi aiheuttaa mittavaa tuhoa.

Lue myös nämä

X