Tilaa
Jutut

Anna rauha lintujen pesinnöille

Rauhoitettujen lintujen pesinnän häiritsemisestä voi seurata tuhansien eurojen korvausvaatimus.

15.06.2020

TekstiJuha Virtanen

Veneilykauden alkuvaiheessa tulee välttää rantautumista tai liikkumista luodoilla. Jopa veneilyä niiden lähellä on syytä välttää, ollaanpa sitten merellä tai sisävesillä. BirdLife Suomi muistuttaa, että linnuille pitää antaa nyt pesimärauha.

Useilla linnuilla on tällä hetkellä meneillään haudonta tai jo kuoriutuneiden poikasten ruokkiminen. Monilla lintulajeilla on jo poikasiakin maastossa. Jätä yksin maastossa kyhjöttävä poikanen rauhaan. Vaikka emoa ei näkyisikään, se ei välttämättä ole kaukana eikä poikanen ole orpo ressukka. Emo on todennäköisesti lähistöllä ja ruokkii poikastaan, kunhan häiriötekijä, siis sinä, häivyt paikalta.

Jos löydät vahingossa linnunpesän tai ajat emon pesältään, poistu heti paikalta. Lintujen käyttäytyminen antaa usein vihjeen pesinnästä, vaikka yhtään pesää tai poikasta ei näkyisikään. Emojen hätäily tai lentäminen ihmistä kohti varoitellen on merkki pesästä ja siitä, että linnut on jätettävä rauhaan. Varsinkin lokit ja tiirat voivat hyökkäillä pesimäluotojen lähellä aggressiivisestikin ihmisten kimppuun. Lyhytkin oleskelu pesimäpaikalla voi aiheuttaa pesinnälle merkittävää tuhoa, koska poikaset tai munat jäävät vaille emon suojaa.

© Jan Södersved Laulujoutsenet vartioivat usein tiukasti poikasiaan, joten älä mene niiden lähelle.

BirdLife on saanut useita yhteydenottoja pesintöjen häiritsemisestä. Häiritseminen ja pesien vahingoittaminen on luonnonsuojelulailla kielletty, ja tekijää uhkaa usean tuhannen euron korvaus tuhotuista pesistä.

Osa muuttolinnuista on vasta saapumassa Suomeen. Jo täällä olevatkin saattavat tehdä vielä toisen poikueen, joten lintujen pesintä jatkuu vähintään heinäkuun loppuun saakka, joillakin lajeilla jopa elo–syyskuulle.

Katso täältä ohjeet miten toimia, jos löydät yksinäisen linnunpoikasen.

Lue myös nämä

X