Tilaa
Jutut

Asbestikartoituksia veneisiin?

Huhti- ja toukokuun Kippari-lehdissä testissä ollut kiinalainen diesel-lämmitin on herättänyt laajaa kiinnostusta.

24.07.2019

TekstiKarel Kakko

Muun muassa Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes on ottanut asiaan kantaa.

Toimitimme testin yhteydessä lämmittimen tiivistemateriaaleista näytteet laboratorioon. Niistä löytyi krysotiiliasbestia.

EU:n kemikaalilainsäädäntö REACH kieltää asbestia sisältävien tuotteiden myynnin, maahantuonnin ja myös ilmaiseksi antamisen koko EU/ETA-alueella. Kielto on ollut voimassa vuodesta 2005 ja koskee sekä yrityksiä että kuluttajia.

Suomessa on kuitenkin voimassa kansallinen poikkeusmenettely, jonka mukaan ennen 1.1.2005 Suomessa käytössä olleiden asbestia sisältävien ajoneuvojen ja varusteiden käyttöä voi edelleen jatkaa ja ne voi luovuttaa tai myydä eteenpäin.

Lain kirjaimellinen tulkinta herättää lukuisia kysymyksiä, koska käytännössä kaikki 70-lukuiset ja sitä vanhemmat ajoneuvot ja niiden moottorit sisältävät asbestia jossakin määrin. Näin ollen kaikki 1.1.2005 jälkeen käytettynä maahantuodut vanhemmat ajoneuvot ja moottorit saattavat olla laittomia, koska poikkeusmenettely omine poikkeuksineen ja liitteineen jättää paljon tulkinnan varaan.

Tulemme Kippari-lehdessä palaamaan aiheeseen laajemman jutun merkeissä. Silloin käydään myös läpi, missä kaikissa veneiden eri osissa asbestia saattaa olla.

Lue myös nämä

X