Tilaa
Uutiset

Aurajoessa tapahtuu

28.07.2015

TekstiForum Marinumin tiedotus

Aurajoen länsiranta täyttyy viikonloppuna veneistä, kun 150 vuotta täyttävän Airisto Segelsällskapin juhlaregattaan saapuu yli sata venettä ja lähes kuusisataa miehistön jäsentä.

Tapahtuman ohessa Turun vanhimman urheiluseuran historiaan voi tutustua Forum Marinumin näyttelyssä, ja juhlavuoteen liittyy osaltaan myös Skylark-veneen kunnostusprojekti.

Skylark on Jarl Lindblomin piirtämä 5,5mR-pursi, joka valmistui vuonna 1951 Turun Veneveistämöllä. Veistämön alue tunnetaan nykyisin nimellä Ruissalon telakka. Forum Marinum koordinoi kunnostushanketta, jonka tavoitteena on palauttaa vene purjehduskuntoisena sen alkuperäiselle rakennuspaikalle.

Skylark rakennettiin teollisuusjohtaja Gilbert von Rettigin tilauksesta. Vene valmistui Airisto Segelsällskapin kilpailijaksi Helsingin olympialaisiin, mutta se ei menestynyt kisojen karsinnoissa. Vuonna 1954 Skylark siirtyi Turusta Helsinkiin uudelle omistajalle Robert Janssonille, joka myi sen edelleen Ruotsiin 1950-luvun lopulla. Molempien kauppojen yhteydessä myös veneen nimi vaihtui.

Ruotsissa vene ajettiin jossakin vaiheessa karille, mikä päätti sen purjehdukset vuosikymmeniksi. Vuonna 2014 von Rettigit olivat yhteydessä veneen ruotsalaisiin omistajiin, minkä jälkeen heräsi innostus veneen kunnostuksesta ja sen palauttamisesta Turkuun.

Forum Marinumin lisäksi kunnostushankkeessa ovat mukana Åbo Akademin merihistorian laitos, klassikkovenerekisteriin merkintöjä myöntävä K-raati, 5,5mR:n lajiliitto, Jarl Lindblomin poika John Lindblom sekä juhlavuottaan viettävä Airisto Segelsällskap.

Skylark on tarkoitus saada purjehduskuntoon ensi kesänä. Myöhemmin se halutaan telakoida ja mahdollisesti asettaa näytteille veneen alkuperäisellä rakennuspaikalla Ruissalon telakalla. Todennäköisesti vene tulee myös toimimaan ASS:n junioreiden koulutusveneenä

Skylarkin kunnostustyö on hyvässä vauhdissa Forum Marinumin venesuulissa. Linnanpuomin näyttelykävijät voivat seurata veneen kunnostustyötä, joka etenee veneenveistäjä Juha Suorsan osaavissa käsissä. Kokenut ja alan piireissä arvostettu Suorsa luonnehtii Skylarkia aikakautensa tyypilliseksi laatuveneeksi.

– Vaikka Skylark oli jo toiseksi viimeinen Turun Veneveistämöltä valmistunut työ, kaikesta näkee että laadusta ja huolellisuudesta ei ole tingitty veistämön loppuvaiheista huolimatta, Suorsa kertoo.

Kunnostuksen valmistumista saadaan vielä odottaa, mutta ASS:n juhlavuoden kohokohta on pian käsillä kun seuran juhlaregatta purjehditaan 29.7.-1.8. Turussa.

Keskiviikkona alkavan tapahtuman kilpailut purjehditaan päiväaikaan Airistolla, mutta veneet palaavat iltapäivisin Aurajoen länsirannalle Forum Marinumista vierassatamaan ulottuvalle alueelle.

Puiset klassikkoveneet sijoittuvat Suomen Joutsenen välittömään läheisyyteen, ja Forum Marinumin museolaituriin kiinnittyvät tapahtuman suurimmat veneet Blue Marlin ja Beatrice Aurore.

Yleisölle järjestetään ilmaiskonsertteja Suomen Joutsenen edustalla perjantaina ja lauantaina. Samaan aikaan Forum Marinumin piha-alueella järjestään myös Finnish Harley Weekend, joka kokoaa n. 200 moottoripyörää yleisön ihasteltavaksi. Tapahtuman järjestää H.O.G. Turku Chapter.

Lisätietoja tapahtumasta:
www.forum-marinum.fi

Lue myös nämä

X