Tilaa
Jutut

Auton ja veneen moottorien erot – Maalle vai merelle?

Joskus auton ja veneen koneet perustuvat samaan perusmoottoriin. Samanlaisia ne kuitenkin ovat vain harvoin. Miten eri moottorien rakenne ja ominaisuudet sitten poikkeavat toisistaan?

21.03.2019

TekstiHeikki Parviainen

KuvatJukka Pakarinen

Veneiden sisämoottorit ja sisäperämoottorit muistuttavat ulkonäöltään pitkälti auton moottoreita, mutta perämoottorit ovat ensivilkaisulla täysin erilaisia. Ne ovat lyhyitä ja korkeita, ja niitä peittävät siistit suojamuovit.

Kun perämoottorin suojamuovit purkaa, paljastuu lopulta kuitenkin paljon auton moottoria muistuttava kone, vaikka se autosta poiketen onkin pystyasennossa – siis kampiakseli pystysuorassa, kun se autoissa samoin kuin sisämoottoreissa on vaakasuorassa.

Joskus moottori todella onkin aivan sama. Esimerkiksi Yamaha F350 V8 -perämoottorin perusta on 4,4-litrainen V8, jonka Yamaha kehitti autovalmistaja Volvolle. Sitä käytettiin S80- ja XC90-malleissa vuosina 2005–2010.

Ja jos Hondan BF150-perämoottoria alkaisi purkaa, se saattaisi osoittautua hyvinkin läheiseksi sukulaiseksi Hondan henkilöautojen 2,4-litraiselle, VTEC-venttiilinajoituksella varustetulle K-sarjan moottorille.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X