Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Elomme merta laiva purjehtii

20.12.2022

Tekstipete suhonen

KustantajaGummerus (1966)
Hinta14,95 € äänikirja

Mauri Sariola (1924–1985) ehti kirjoittaa verraten lyhyen elämänsä aikana yli 80 romaania. Se on käsittämätön määrä. Esimerkiksi vuonna 1968 hän julkaisi viisi romaania, joista yhden salanimellä Esko Laukko. Vaikka aikalaiskriitikot ylenkatsoivat Sariolaa, hän saavutti lukijoiden varauksettoman suosion. Mauri Sariola on yksi kaikkien aikojen eniten myytyjä suomalaiskirjailijoita. Hänen teoksiaan on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Tuotannon fiktiivinen kiintotähti on rikostarkastaja Olavi Susikoski. Vuonna 1966 Sariola julkaisi sympaattisen Susikoski-tapauksen Elomme merta laiva purjehtii. Tarinassa 400 matkustajaa suuntaa lentäen Genovaan noustakseen Välimeren loistoristeilijään. Mukana on julkisuuden henkilöitä sekä arkkitehti Jouko Saukonsuo, joka haluaisi viihtyä ihan itsekseen. Helppoa se ei ole, koska naimaton arkkitehti joutuu kiusoittelevien naismatkustajien huomion kohteeksi.

Loistoristeilijä sukkuloi satamasta toiseen ja Saukonsuo saa ihailla Kreetan museoiden aarteita siinä kuin Izmirin yöelämääkin. Kuinka ollakaan, lopulta laivalta bongataan myös Olavi Susikoski simmareissaan. Ja missä Susikoski, siellä surma. Niin tälläkin kertaa. Vaikka rikostarkastaja ei viivähdä tarinassa kuin loppuviidenneksen, Sariola saa muhkean pohjustuksensa vaikuttamaan perustellulta. Kun ruumis viimein makaa kirjan sivuilla, lukijan on saatava tietää tapauksesta kaikki. Kuten Sariolan kertomuksissa niin usein, myös tässä tarinassa herkullisimpia ovat kuvaukset irrottelevasta suomalaisesta keskiluokasta.

Vuodesta 2020 alkaen äänikirjana on julkaistu peräti kaksitoista Susikoski-dekkaria. Lukijana on Juhani Rajalin. Hänen luentansa virtaan on mukava heittäytyä.

Suomalainen.com

 

Lue myös nämä

X