Tilaa
Jutut

Esitetty karanteeni on ministerin mukaan laiton – Ahvenanmaalle saa yhä veneillä

Maakunta ei voi asettaa 14 päivän karanteenia mantereelta saapuville suomalaisille, eikä karanteenisuositus ole voimassa, vahvistaa oikeusministeri Henriksson.

26.03.2020

TekstiMarkus Ånäs

Ahvenanmaan maakuntahallitus tiedotti viime viikolla, että Suomen hallituksen suosittelema 14 päivän karanteeni ulkomailta saapuville on maakunnassa voimassa myös suomalaisille.

Näin manner-Suomesta Ahvenanmaalle saapuvat veneilijät joutuisivat 14 päivän karanteeniin, mikäli etenisivät Ahvenanmaan vesialueelle. Kyse oli Ahvenanmaan oman sosiaali- ja terveysministeri Annette Holmberg-Janssonin (m) sanoin vahvasta suosituksesta, sillä niin kuin muutkin maat, ”myös Suomi on Ahvenanmaan ulkopuolella”. Holmberg-Jansson tarkensi, että se ”on vain suositus, aivan kuten hallituksen kehotus”.

Nyt oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ottaa asiaan kantaa ja kertoo, että Ahvenanmaan maakuntahallituksella ei ole oikeutta asettaa Suomen sisäisiä liikkumisrajoituksia.

”Ulkomailta tulleen 14 päivän karanteeni ei koske mantereelta Ahvenanmaalle tulleita tai matkustavia mannersuomalaisia”, kertoo ministeri Henriksson.

Tämä pätee myös veneilijöihin.

”Liikkuminen mantereelta Ahvenanmaalle ja sieltä valtakunnan alueelle on edelleen sallittua eikä varsinaista karanteenivaatimusta ole tältä osin voimassa”, Henriksson linjaa yksiselitteisesti.

Omassa maakunnassa saa veneillä

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta ja maan hallituksen vahva toive siitä, että mökeilleen Uudeltamaalta lähteneet palaisivat takaisin koteihinsa, tyhjentänee Turunmaan saaristoa. Myös Henriksson korostaa nyt, että kaikkien tulee poikkeusolojen aikana välttää turhaa liikkumista sekä noudattaa voimassa olevaa sääntelyä ja viranomaisohjeistusta.

Veneilykausi alkanee silti muun muassa turkulaisten voimin myös saaristossa, sillä viranomaisten ohje on, että kotimaakunnassaan mökeillä tai luonnon aktiviteeteissa, kuten veneilyn parissa viihtyminen ei vaaranna kriittistä hoitokapasiteettia. Esimerkiksi sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä on linjannut, että kotimaakunnan sisällä sijaitsevalla mökillään voi olla.

Sen sijaan toiselle paikkakunnalle ulottuvaa ja ruuhkaisiin satamiin tukeutuvaa veneilyä pitäisi välttää. Turunmaan saaristossa kesäpaikoiltaan maakuntarajan yli Ahvenanmaan puolelle veneilevää ei kuitenkaan Ahvenanmaan puolella uhkaa enää karanteenisuositus.

”On toki erittäin valitettavaa, että tämä on ollut omiaan synnyttämään väärinkäsityksiä ja huolta väestön keskuudessa”, Henriksson kertoo.

”Maakunnan hallitus on tietoinen siitä, että vain valtion viranomaisilla on toimivaltuudet myös Ahvenanmaalla mitä tulee liikkumisvapauden varsinaiseen rajoittamiseen.”

Lue myös nämä

X