Tilaa
Jutut

Esittelyssä Formula 1 -katamaraaniveneet – Kuninkuusluokka

Katamaraanityyppinen F1-moottorivene tunnettiin 29 vuotta sitten vielä F2-luokan veneenä. Miten siitä tuli ykkönen?

05.12.2019

TekstiMarko Mäkinen

Lähes 40 vuotta sitten käynnistynyt F1-moottoriveneiden MM-sarja kasvoi nopeasti ja holtittomasti. Turvallisuus ei kuulunut uuden lajin kehityskohteisiin, joten ensimmäisten vuosien aikana lajin parissa menetettiin useita ihmishenkiä.

Kansainvälinen Moottorivene-liitto UIM heräsi turvallisuusongelmiin liian myöhään: sarjan negatiivinen julkisuus oli jo saanut järjestäjät sekä pää- sponsorit kaikkoamaan. Kausilla 1987–1989 F1-veneissä ei kilpailtu MM-tittelistä.

Kun ykköset olivat kadonneet, kakkoset nousivat moottoriveneiden suurimmaksi ja seuratuimmaksi luokaksi. Merkittävästi turvallisempien F2-katamaraaniveneiden kohdalla UIM näki uuden mahdollisuuden, jonka se käytti hyväksi. Vuonna 1990 F2-luokan vene päätettiin muuttaa yhdessä yössä uudeksi F1-veneeksi.

Luodinkestävät lasit

Formula 1 -katamaraaniveneen tulee olla vähintään 5,1 metriä pitkä. Sen leveys ja korkeus ovat vapaat, ja veneen minimipaino kuljettajan kanssa on 550 kiloa. Veneen runko on valmistettu sandwich-menetelmällä hiilikuidusta ja synteettisestä lasikuidusta. Veneessä on monikokki-turvaohjaamo, jonka ympärille on rakennettu paksu turvakehikko, joka suojaa kuljettajaa onnettomuustilanteissa.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X