Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Esittelyssä Kala-Kaveri 475 R – Karusti nimensä veroinen

Vaikka valtavirta vie toiseen suuntaan, Suomessa syntyy yhä pelkistettyjä mökkiläisten ja kalastajien perusveneitä. Uudistunut Kala-Kaveri on lähivesien arkinen palvelija.

20.12.2020

Tekstija kuvat timo sarkkinen

Sisämaan mökkirannoille ilmestyi 1980-luvulla pontevasti nimettyjä asukkeja: Kala-Paltoja, Kinnus-Paltoja, Kuningas-Paltoja, Ukko-Paltoja. Ne kaikki olivat soutamalla tai pienellä perämoottorilla liikkuneita peruspaatteja, joita valmisti Oulujärven koillisrannalla toiminut Paltamon Muovityö vuoteen 1989 asti.

Viimeiset kolmekymmentä vuotta Palta on kuulunut Suvin omistukseen, ja edelleen merkki tunnetaan hyvin pelkistetyistä mökki- ja kalaveneistään. Paltat syntyvät Suvien kanssa samalla tehtaalla ja samalla yksikuorisella valmistustavalla.

Palta-perheessä on tällä hetkellä kahdeksan jäsentä: kolme suippoperäistä Soutu-Paltaa sekä viisi tasaperäistä, ohjauspulpetilla tai ilman saatavaa mallia. Marraskuiseen ensikokeiluun saatiin nyt pitkäikäisen Kala-Kaverin uudistettu malliversio 475, joka korvaa samaa nimeä kantaneen edeltäjänsä.

Kala-Kaveri 475 on rungoltaan vanhan ajan kalapaatti, jo harvinaisuus markkinoilla. Eikä pelkästään limisaumaa jäljittelevän ulkokuoren takia, vaan ennen kaikkea kapeutensa takia – leveydeksi ilmoitetaan vain 1,56 metriä.

Ensisilmäyksellä huomaa, että turkkitilaa kaventavat tuntuvasti laitojen viereiset sivukellukkeet, joita yksikuorinen valmistustapa moniin malleihin vaatii. Kahdelle vene ei varmasti käy pieneksi missään tilanteessa, mutta kalastuskäytössä kolme on epäilemättä ehdoton maksimi.

Uutta on laaja keulapenkki, jolle kelpaa käydä polvilleen verkkoja kokemaan. Tilaa on auttavasti virvelöintiinkin, mutta ehkäpä soutukelpoinen paatti vetoaa enemmän pyydyskalastajiin.

Hinta vahvin valtti

Uudistuneen mökkiveneen suurin houkutin ei taida sittenkään olla sadevesityhjentyvyys tai tasainen turkki. Palta-malliston suosio perustuu ennen kaikkea erottuviin hintoihin. Sivupulpetilla varustettu Kala-Kaveri 475 R maksaa ilman moottoria 4 260 euroa.

Entiseen tapaan pulpettimallin vaihtoehtona on kahvaohjattava versio, Kala-Kaveri 475 MV, jonka hintalappu on vielä lähes 600 euroa pienempi. Kumpaakin näistä saa sekä lyhyt- että pitkärikisenä, joten joku saattaa löytää voimanlähteen kaupan sijaan omasta ”aarreaitastaan” – ennen muinoinhan kaikki pikkutuupparit olivat lyhytrikisiä.

Lisätiedot: Suvi-Veneet Oy

Tilaajana voit lukea esittelyn kokonaisuudessaan Kipparin näköislehdestä 12/2020.

Lue myös nämä

X