Tilaa
Jutut

Esittelyssä Mercury Verado 350/400 V10. Video: Tältä Mercury Verado V10 kuulostaa satama-altaassa ja liu’ussa.

Moottorihifistelijä saattaa innostua jo pelkästä sylinterimäärästä. Mercuryn uudessa V10 Veradossa on kuitenkin monta muutakin syytä mielenkiintoon.

03.02.2023

Tekstijouko saarinen

Kuvatvalmistaja ja jouko saarinen

Kenelle: Huolellisesta tuotekehityksestä kiinnostuneelle veneilijälle, joka arvostaa moottorin ja navioniikan yhteensopivuutta.

Mercuryn loppuvuodesta 2022 julkaisema V10 Verado täydentää valmistajan V-koneiden mallisarjan. Aiemmat V6, V8 ja V12 saivat nyt eheän suoran täyteen. 350- ja 400-hevosvoimaiset moottorit korvaavat mallistosta poistuvat kuusisylinteriset samantehoiset L6-rivimoottorit.

Jos Mercuryn V-moottorien perhe edustaisi neljää peruselementtiä maata, vettä, ilmaa ja tulta, olisi tuore V10 Verado ehdottomasti tuli. Se pääsee pitelemättömien lämminverihevosten sarjaan, jossa muita ”kymppejä” edustavat muun muassa sellaiset autoklassikot kuin Lamborghini, Dodge Viper ja F1.

Moottorikonstruktiona V10 on melko harvinainen ja perämoottorina vielä harvinaisempi. Itse asiassa tämä on maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa koskaan valmistettu V10-perämoottori. Se vaatii suunnittelulta erityisen paljon. Etenkin tasapainottamisen kannalta on se isoveljeään, V12-moottoria vaikeampi tapaus. Osittain siitä syystä ne tulivat autoteollisuuteenkin vasta tietokonepohjaisen suunnittelun myötä.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X