Tilaa
Jutut

Esittelyssä Mercury Verado 350/400 V10. Video: Tältä Mercury Verado V10 kuulostaa satama-altaassa ja liu’ussa.

Moottorihifistelijä saattaa innostua jo pelkästä sylinterimäärästä. Mercuryn uudessa V10 Veradossa on kuitenkin monta muutakin syytä mielenkiintoon.

03.02.2023

Tekstijouko saarinen

Kuvatvalmistaja ja jouko saarinen

Kenelle: Huolellisesta tuotekehityksestä kiinnostuneelle veneilijälle, joka arvostaa moottorin ja navioniikan yhteensopivuutta.

Mercuryn loppuvuodesta 2022 julkaisema V10 Verado täydentää valmistajan V-koneiden mallisarjan. Aiemmat V6, V8 ja V12 saivat nyt eheän suoran täyteen. 350- ja 400-hevosvoimaiset moottorit korvaavat mallistosta poistuvat kuusisylinteriset samantehoiset L6-rivimoottorit.

Jos Mercuryn V-moottorien perhe edustaisi neljää peruselementtiä maata, vettä, ilmaa ja tulta, olisi tuore V10 Verado ehdottomasti tuli. Se pääsee pitelemättömien lämminverihevosten sarjaan, jossa muita ”kymppejä” edustavat muun muassa sellaiset autoklassikot kuin Lamborghini, Dodge Viper ja F1.

Moottorikonstruktiona V10 on melko harvinainen ja perämoottorina vielä harvinaisempi. Itse asiassa tämä on maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa koskaan valmistettu V10-perämoottori. Se vaatii suunnittelulta erityisen paljon. Etenkin tasapainottamisen kannalta on se isoveljeään, V12-moottoria vaikeampi tapaus. Osittain siitä syystä ne tulivat autoteollisuuteenkin vasta tietokonepohjaisen suunnittelun myötä.

Mercuryn insinöörit ovat kuitenkin kotiläksynsä tehneet ja lopputuloksena on todella hieno moottori. Hiljaisesti ja värinättömästi käyvä 5,7- litrainen vapaasti hengittävä, on saatu puristettua vain 316 kilogrammaan. Sitä voidaan pitää kelpo suorituksena.

Joulukuussa 2018 avattu Mercuryn NVH-laboratorio (noise, vibration, harshness) lienee ollut moottorin kehitysprosessissa ahkerassa käytössä. Värinättömyyden lisäksi myös koneen äänitaso on saatu leikattua hyvin maltilliseksi. Tämä oli helppo todeta ensipuraisuja uudesta moottorista Lake X:llä ottaessani. Tarkempia mittauksia emme vielä päässeet tekemään. Jutun ohessa olevalta videolta voit itse käydä arvioimassa moottorin äänimaailmaa. Tilannetta kuvaa hyvin se, että laiturimanöveerauksessa veden ruplatus peittää alleen neljä rinnakkain jauhavaa nelisatasta.

VIDEO: Tältä Mercury Verado V10 kuulostaa satama-altaassa ja liu’ussa.

Moottorit sisältä ulos

Isojen perämoottoreiden kehitys on ollut niin nopeaa, että hieman epäileväisempienkin venevalmistajien on ollut syytä ottaa muutos tosissaan. Niinpä olemme nähneet yhä useampia perinteisiä sisäperäveneitä tarjottavan myös perämoottoriversioina.

Kuten arvata saattaa, ei V8:n asennusmittoihin pakatussa kympissä ole kopan alla tilaa salamatkustajille.

 

Alavaihde on jämerän kokoinen paketti. Sen luvataan kuitenkin ohjaavan virtausta taloudellisesti.

Etenkin Mercuryn kotimarkkinoilla Yhdysvalloissa trendi on ollut kohti monimoottoriasennuksia jo pidemmän aikaa. Kolmen ja neljän koneen paketteina hieman suurempikin vene voidaan varustaa ulkoperillä. V10 Veradon 26 tuuman kiinnitysväli on sama kuin V8-malleissa ja tukee näin monimoottoriasennuksia ulkomitoiltaan. Myös Mercuryn monimoottorikäyttöön suunniteltu sähköohjausjärjestelmä on uudistettu ja tulee saataville kuluvan vuoden aikana. Sen pitäisi parantaa ohjauksen vastetta, helpottaa kytkentöjä ja puolittaa ohjauksen energiankulutus.

Vaikka huomio uutuusmallissa onkin sen sylinterimuodostelmassa, eivät V10 Veradon uudet ominaisuudet rajoitu vain moottoriin itseensä. Voimaa potkurille välittää uusi moottorille räätälöity vaihteisto, joka pyrkii myös hydrodynaamisilla ominaisuuksillaan vähentämään vastusta ja luonnollisesti sitä kautta parantamaan taloudellisuutta. Vettä vaihteiston päässä kaivaa niin ikään uusi V10 Veradolle kehitetty leveälapainen ja reilun kokoinen Revolution X -potkuri.

Sylinterimäärän kasvua ei juuri ulkopuolelta huomaa.

Taloudellisuus agendalla

Vaikka Mercuryn moottoriuutuudet ovat viime aikoina olleet kasvamaan päin, on paine taloudellisuuteen ja sitä kautta pienempiin päästöihin valmistajalla kova.

Voimansiirron ohella myös moottoriin on etsitty taloudellisuutta parantavia ratkaisuja. Niitä ovat esimerkiksi suljetun kierron polttoainejärjestelmä ja ARO-laihaseostekniikka (advanced range optimization).

Eräs mielenkiintoinen ominaisuus V10-moottoreissa on Brunswickin Navico-konsernin Fathom e-power -järjestelmään tukeutuva latausmahdollisuus. 48V/12V- kaksoisjännitteellä toimiva latausjärjestelmä tuottaa sähköä enimmillään 1.8kW:n teholla ja varastoi tuottamaansa energiaa li-ion -järjestelmään. Tällä voidaan monissa tapauksissa korvata veneen erillinen generaattori. Yhä enemmän sähköä vaativissa huviveneissä tämä ominaisuus on varmasti tervetullut uutuus.

Mercury Verado 350/400 V10

Teho: 350/400 hv, kierroslukualue: 5600-6400, malli ja työtapa: V10 4-tahti, sylinterikulma: 64 astetta, tilavuus: 5,7 l, laturi: 150 A, vaihteiston välityssuhde: 2.08:1, kuivapaino: 316 kg, hinnat: 350 hv alk. 43 890 € ja 450 hv alk. 47 790 €

Lisätiedot: Mercury Marine

 

Mercury Verado 350/400 V10: 26 tuuman asennusväli helpottaa monimoottoriasennusta. Tällaisia paketteja näkee suomalaisissa laitureissa harvemmin, ainakin toistaiseksi.

 

Lue myös nämä

X