Tilaa
Uutiset

Espoossa avattiin Pentalan Saaristolaismuseo

16.07.2018

TekstiJuha Virtanen

KuvatTommi Heinonen

Kuusikymmenvuotisjuhlaansa viettävä Espoon kaupunginmuseo avasi uusimman museonsa Suvisaaristossa Pentalan saaressa kesäkuussa.

Saaristomuseo on vanha kalastajatila, jossa on asuttu 1750-luvulta lähtien. Se oli ympärivuotisesti asuttu vielä 1980-luvulla.

Museoon pääsee kätevästi Espoon saaristoliikenteen saaristoveneillä Soukasta, Suomenojalta sekä Suinonsalmesta tai vaihtoehtoisesti myös omalla veneellä.

Saaristomuseon alueella on kymmenkunta rakennusta, joista vanhin on peräisin 1790-luvulta. Rakennukset on kunnostettu lähes alkuperäiseen asuunsa.

Museon sydän on Gurlin talo, jossa näkyy kalastajapariskunta Arvid ja Gurli Nyholmin elämän vuosikymmenet. Kalastajanleski Gurlin, Pentalan saaren viimeisen asukkaan, tavarat on palautettu talossa alkuperäisille paikoilleen.

Pentalassa on myös noin 2,3 kilometrin pituinen luontopolku, jota pääsee saaren keskellä olevalle järvelle ja Diksandin hiekkarantaan.

Museon alueelle pääsee vapaasti, vain talon opastuksista on pieni päästymaksu. Tilauksesta on mahdollisuus saada opas kertomaan myös saaristolaisten elämästä kieltolain aikaan.

Saaristomuseo on museokorttikohde.

Oikaisu 25.7.: Toisin kuin jutussa alunperin luki, kuusikymmenvuotisjuhlaansa viettää tietenkin Espoon kaupunginmuseo, ei Espoon kaupunki.

Lue myös nämä

X