Tilaa
Uutiset

Espoossa Svartholmenin veistämö saa korjausavustusta

01.03.2017

Tekstija kuva Juha Virtanen

Museovirasto on myöntänyt vuoden 2016 määrärahoista yhteensä 355 000 euroa entistämisavustusta arvokkaaksi luokiteltujen alusten ja kahden telakan säilymisen varmistamiseksi. Avustusta sai yksi museon kokoelmiin kuuluva museolaiva, viisi höyrylaivaa, yksi purjelaiva, kaksi moottorivenettä, yksi moottorilaiva, viisi purjevenettä ja edellä mainitut kaksi telakkaa.

Vanhojen alusten korjaustyöt on tehtävä perinteisillä materiaaleilla ja vanhoja työtapoja noudattaen. Korjauksia tekevien telakoiden ja veistämöiden on oltava kunnossa. Siksi Museovirasto voi myöntää avustusta myös veistämön koneiden ja laitteiden kunnostamiseen.

Mahogany Yachting Societyn Svartholmenin veneveistämö Espoon Soukassa on ollut jo noin 70 vuotta alkuperäisessä käytössään puuveneveistämönä ja pienvenetelakkana.

Svartholmenin saaressa sijaitsevan telakan historia alkaa 1930-luvulta ja siellä on toiminut useita veistäjiä. Rakennukset ja laitteistot ovat pääosin 1950-luvulta, jolloin telakkaa ylläpiti veistäjä Nils Söderström.

Nyt kuuden vuosikymmenen jälkeen päästään kunnostamaan vetotelakan kiskoja, vaunuja ja vinssi. Myönnetty avustussumma on 7  750 euroa. Kaikkineen laitteiden kunnostamisen kokonaiskustannukset ovat noin 15 500 euroa.

Myös Lappeenrannassa sijaitseva Lauritsalan telakka sai avustusta. Luukkaassa Saimaan kanavan varrella sijainnut telakka otettiin käyttöön kesällä 1925. Sen vetotelakan kunnostukseen myönnettiin 9 000 euroa ja hyväksytyt kokonaiskustannukset ovat noin 18 000 euroa.

Entistämisavustusta haettiin yhteensä 51 kohteeseen.

Lue myös nämä

X