Tilaa
Jutut

EU:sta ostetussa veneessä voi paljastua ikävä veroyllätys

Ulkomailta venettä ostettaessa on hyvä muistaa, että Euroopan unionissa on alueita, jotka kuuluvat kyllä EU:n tullialueeseen, mutta eivät sen veroalueeseen.

01.06.2018

TekstiJuha Virtanen

Veneen ostamista ulkomailta harkitsevien on hyvä muistaa, että Euroopan unionissa on alueita, jotka kuuluvat EU:n tullialueeseen, mutta eivät sen veroalueeseen. Ennen kaupantekoa on siis syytä selvittää muutamia asioita, jotta säästyy ikäviltä ja kalliilta yllätyksiltä. Neuvoa voi kysyä suoraan myös Tullista, ettei edulliseksi luulemastaan hankinnasta joudu maksamaan yllättäviä veroja.

Kun vene, tai mikä muu tavara tahansa, ostetaan EU:n tullialueelta, mutta veroalueen ulkopuolelta, on tavaroista maksettava maahantuonnin arvonlisävero. Esimerkiksi Englannille kuuluvat Kanaalisaaret Ranskan rannikolla ovat paikkoja, joissa on tarjolla paljon isoja moottoriveneitä, jotka houkuttelevat kohtuullisilla hinnoillaan ostajia myös Pohjoismaista.

Saaret kuuluvat Euroopan unionin tullialueeseen, mutta eivät EU:n veroalueeseen. Kanaalisaaria ovat muun muassa Jersey ja Guernsey. Euroopan unionin veroalueeseen eivät kuulu myöskään Ranskan merentakaiset departementit eli hallintoalueet Guadeloupe, Ranskan Guyana, Martinique, Reunion ja Mayotte sekä Espanjan alaiset Kanariansaaret.

Veroalueen ulkopuolella on myös Kreikan Agio Oros, joka on Kreikan pohjoisosassa oleva itsehallintoalue, jonka virallinen nimi on Pyhän Vuoren autonominen munkkivaltio. Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta kuuluvat sekä EU:n tulliliittoon että veroalueeseen, mutta esimerkiksi Gibraltar ei kuulu.

Edellä mainituilta alueilta ostetuista tavaroista on tehtävä tulliselvitys, samalla tavoin kuin tuonnista EU:n ulkopuolelta.

Venetarvikkeita netin kautta ostavien on myös muistettava tarvittaessa selvittää myyjältä, mistä päin maailmaa nettiostos toimitetaan Suomeen. Mikäli ostaja ei tiedä, onko EU:n alueelta toimitettava tavara valmistettu EU:ssa tai tullattu EU:n alueelle, on asiaa syytä kysyä myyjältä. Mikäli kyseessä ei ole EU:ssa valmistettu tai tänne tullattu tavara, lähetys joudutaan yleensä tullaamaan ja siitä on maksettava maahantuontiverot.

Tullin nettisivuilta löytyy lista EU:n tulli- ja veroalueista osoitteesta tulli.fi.

Lue myös nämä

X