Tilaa
Testit

Finnmaster T6 ja Yamarin 63 DC – Kaksoset kilpasilla

Menestys on taattu, kun sopiva yhdistelmä monikäyttöisyyttä saadaan nivottua menevän ja houkuttelevan näköiseen pakettiin. DC:t eli daycruiserit ovat olleet ajankohtaisia jo yli puoli vuosisataa.

10.05.2020

TekstiKarel Kakko

KuvatAnton Reenpää ja Markus Pentikäinen/Otavamedia

Kenelle: Kauniin ilman retkeilijälle, joka viettää päivän vesillä ystävien tai perheen kanssa. Pieni DC soveltuu lähivesien koluamiseen ja yhteysajoon, kun kuljetuskapasiteettia ei tarvita paljon.


Veneiden muotoilussa noudatetaan pitkälti samoja kirjoittamattomia sääntöjä kuin autoalalla. Pienempien mallien myyntiä buustaa parhaiten se, että ne muotoillaan näyttämään samanlaisilta kuin mallistojen isommat ja kalliimmat mallit. Näin on käynyt myös Finnmasterin ja Yamarinin pienemmille DC-veneille. Ne ovat kuin kutistettuja painoksia suuremmista lippulaivoista.

Kilpailijat ovat myös kuin toistensa toisintoja, jälleen kerran. Kajuutat mahdollistavat kahden hengen yöpymisen, avotilan sohvaryhmälle mahtuu puolen tusinaa istuskelijaa ja apukipparin kahden istuttava penkki on kummassakin kiinteä osa avotilan sohvaryhmää. Voittajan valintaan vaikuttavat siis muut tekijät kuin tilat.

Finnmasterin uutuus noudattelee isompien T7- ja T8-mallien massiivista ja kulmikasta tyylisuuntausta.

Yamarinin muotoilu on tuttu isosta 88 DC:stä, ja saman linjapelin voi kuvitella vaiheittain siirtyvän koko mallistoon.

Käytön kannalta uutuudet eivät tarjoa mitään mullistusta, mutta eipä runsaan kuuden metrin kokoluokka liikoja kikkailuja mahdollista. Ajattelutavassa on silti havaittavissa lievää muutosta.

Malliuudistuksessa Finnmasterin henkilömäärä on kutistunut yhdellä, ja samalla tehosuositusta on kasvatettu. Myös pieni paapuurin puolen pentterimoduuli on saanut lähteä. Eikä se haittaa, sillä pienten veneiden keittoratkaisut ovat yleensä vähän väkisin toteutettuja vippaskonsteja.

Siirrettävä butaanikeitin täyttää yleensä ruuanlaittotarpeet, ja juomaveden kuljettaminen kaupan vesitonkassa on helpompaa kuin kiinteästi asennettujen halpojen säiliö-letku-pumppu-viritysten kanssa leikkiminen.

Yamarinissa on sama on lähtötilanne; pentteriä ei ole, eikä tule.

Kummankin veneen tilojen samankaltaisuus näkyy selvästi ilmakuvassa.

Kajuutat pieniä

Pientä kahden hengen matalaa ja nukuttavaa kajuuttaa pidetään DC-veneiden lähtökohtana. Sinänsä tuo määrittely on erikoinen, sillä day cruiser -nimityshän viittaa sananmukaisesti päiväretkeilyyn.

Yamarinin kajuutta on hyvin perinteinen V-vuode-soppi, johon valoa tuovat kanteen ja runkoon asennetut ikkunat. Keulakannelle vievä portaikko toimii samalla kajuutan liukuovena.

Finnmasterissa on haluttu säilyttää kannelle vievä portaikko kiinteänä, joten kompromissiksi on tehty varsin kapoiset rappuset, joiden vieressä olevasta täysimittaisesta liukuovesta pääsee kajuuttaan.

Kaksikon samankaltaisuus tekee vertailusta jopa turhauttavaa, ja se on tietenkin tarkoitus. Jos valinta kahden ”arkkivihollisen” välillä olisi helppo, jompikumpi olisi epäonnistunut tavoitteissaan.

Se, että kumpaakin venettä kaiken kukkuraksi myydään Yamahan moottoreilla, ei muuta asetelmaa eikä ratkaise valintaa kumpaankaan suuntaan.

Lue vertailutestin tulokset Kipparista 5/2020.

Finnmaster T6

Pituus 6,39 m, leveys 2,29 m, paino 1160 kg ilman moottoria
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Henkilöluku 7
CE-luokka C
Tehosuositus 130–200 hv
Koeajomoottori Yamaha F200
Polttoainesäiliö 132 l
Vakiovarustus led-valot, hydrauliohjaus, Garmin karttaplotteri ja kaikuanturi, ajokuomu, satamapeite, avotilan tiikkisarja, avotilan pöytä, vesihiihtokaari, tuulilasinpyyhin
Lisävarusteet mm. stereot, trimmitasot, tuulilasinpyyhin paapuurin puolelle, kylmälaatikko, vetolaatikkokylmiö, avattava kansiluukku
Valmistaja Finnmaster

Yamarin 63 DC

Pituus 6,30 m, leveys 2,34 m, paino 990 kg ilman moottoria
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Henkilöluku 6
CE-luokka C
Tehosuositus 115–150 hv
Koeajomoottori Yamaha F150
Polttoainesäiliö 160 l
Vakiovarustus kajuutan katto- ja runkoikkunat, hydrauliohjaus, tiikkisarja, tuulilasinpyyhin
Lisävarusteet mm. kuomu, stereot, trimmitasot, toinen tuulilasinpyyhin, kölirauta, vetolaatikkokylmiö, avotilan pöytä, aurinkopeti, kaikuluotain, vesihiihtokaari
Valmistaja Yamarin

Lue myös nämä

X