Tilaa
Jutut

Häkävarottimet määrättiin Britanniassa pakollisiksi veneissä – Suomessa ei suunnitella vastaavaa

Britanniassa sääntömuutos koskee sekä yksityisiä että yrityskäytössä olevia veneitä, jotka haluavat maassa arvostetun BSS-todistuksen.

28.04.2019

TekstiJukka Hiiro

Britanniassa The Boat Safety Scheme on julkaissut velvoittavan ohjeistuksen, että veneisiin tulee asentaa häkävaroittimet. Häkävaroittimet tulivat pakollisiksi huhtikuun alussa. The Boat Safety Scheme on Britannian venealan eri toimijoiden muodostama veneilyn turvallisuutta edistävä järjestö, mutta lainsäädännöllistä valtaa sillä ei ole.

Suomessa häkävarotinpakkoa veneisiin ei ole suunnitteilla, kertoo Tarficomin yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

”Ei ole tullut tällaisia pohdintoja vastaan”, Räisänen toteaa.

Britanniassa sääntömuutos koskee sekä yksityisiä että yrityskäytössä olevia veneitä, jotka haluavat maassa arvostetun BSS-todistuksen. Jotta todistuksen voi jatkossa saada, on veneessä oltava vähintään yksi häkävaroitin, ja isommassa veneessä niin monta, että kaikilla on mahdollisuus kuulla hälytys, mikäli varoitin häkää veneen hengitysilmassa havaitsee.

Yksityisveneissä, joissa on kiinteä polttonesteellä toimiva liesi, tulee olla häkävaroitin samassa tilassa lieden kanssa, jotta häkää ei pääsisi huomaamatta syntymään. Häkävaroittimien tulee olla hyvässä toimivassa kunnossa, niissä ei saa olla näkyviä vaurioita, ja ne tulee testata säännöllisesti. Lisäksi niiden tulee täyttää tietyt standardit ja ne tulee uusia ennen niihin merkittyä viimeistä käyttöpäiväystä.

Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee häkävaroittimia kaikkiin sellaisiin tiloihin, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite, kuten vaikkapa usein juuri veneen lämmitin tai liesi.

”Venehän on tilana periaatteessa verrattavissa asuntovaunuihin, työmaakoppeihin ja muihin tällaisiin suljettuihin tiloihin, ja häkävaroittimen käyttö on ehdottoman suositeltavaa”, Räisänen sanoo.

Pakkoon Räisänen ei sen sijaan usko, sillä häkä aiheuttaa veneissä hyvin harvoin onnettomuuksia tai vaaratilanteita.

”Pakko ei ole se ensimmäinen keino, kun onnettomuuksia tai vaaratilanteita ei tiedetä juuri sattuneen”, Räisänen sanoo.

Häkä on kuitenkin aiheuttanut kuolemantapauksia myös suomalaisveneilijöille. Lokakuussa 2017 uutisoitiin laajasti Tallinan edustalla veneestä kuolleina löytyneistä kahdesta suomalaismiehestä. Kuolinsyyksi paljastui häkä. Kymmenen vuotta aiemmin, kesäkuussa 2007, nuoripari löytyi etsintöjen jälkeen veneestä Espoon edustalta. Tuolloinkin kuolinsyy oli  häkä. Jälkimmäisen tapauksen onnettomuusanalyysin voit lukea huhtikuun Vene-lehdestä.

Häkävaroitin on laitteena vähän niin kuin palovaroitinkin. Ja vaikka se ei ole palovaroittimen tapaan pakollinen, on se melko halpa henkivakuutus.

Lue myös nämä

X