Tilaa
Uutiset

Harmajan majakka valaistaan Suomi 100 -juhlan kunniaksi

29.11.2017

TekstiSatu Björn

Finnpilot haluaa Harmajan valoteoksella kunnioittaa juhlapäivää ja kertoa merenkulkijoiden arvokkaasta työstä 100-vuotiaan Suomen historiassa. Harmajalle rakennetaan viikoksi 4.-11.12. valot, joilla majakan kivijalka valaistaan Suomi 100 –tunnuksilla. Toinen tunnus näkyy etelään Helsingin rannoille ja toinen merelle päin tervehdyksenä kaikille merellä kulkeville ja matkustaville.

3,6 km Suomenlinnan eteläpuolella sijaitsevalla Harmajan saarella on ollut majakka ja luotsiasema jo 1800-luvulta lähtien ja pooki jo 1500-luvulla. Harmajan majakka ja Suomenlinnan kirkontorni ovat linjamerkkejä, joiden avulla merenkulkijat ovat koko Suomen itsenäisyyden ajan ottaneet ulkomereltä turvallisen suunnan kohti Helsinkiä.

Harmajan majakan omistaa Liikennevirasto ja maa-alueet sekä luotsiaseman Finnpilot.

Harmajan luotsiasemalla työskentelee 10 luotsia, 10 luotsikutterinhoitajaa ja emäntä. Asemalta luotsataan kaikkiin Helsingin satamiin: Eteläsatamaan, Länsisatamaan ja Vuosaareen. Finnpilot luotsaa vuodessa noin 24 000 kertaa ja noin 450 000 merimailia. Tästä Harmajan osuus on hieman alle 10 %.

”Harmajan luotsiasema on ensimmäinen asutus, jonka laivat ohittavat matkallaan Kustaanmiekan salmen kautta Helsinkiin. Tämä antaa meille hienon mahdollisuuden tervehtiä 100-vuotiaaseen Suomeen saapumassa olevia laivoja”, toteaa Finnpilotin kuljetusjohtaja Aki Marjasvaara.

Luotsaus Suomessa täytti 320 vuotta viime vuonna. Nykyinen luotsausyhtiö Finnpilot Pilotage Oy on Suomen vanhimpia edelleen toimivia organisaatiota.

 

 

 

 

Lue myös nämä

X