Tilaa
Uutiset

Hätämerkinantoharjoitus maaliskuussa Helsingin Jollaksessa

27.02.2024

Tekstikipparin toimitus

Kuvatmeripelastus

Helsingin Meripelastusyhdistys järjestää yhdessä Espoon Meripelastajien ja Laajasalon VPK:n kanssa hätämerkinantoharjoituksen Helsingin Jollaksessa (Matosaarentie 22) lauantaina 9.3.2024 klo 10.00–17.00. Tilaisuudessa veneilijät voivat luvallisesti ja turvallisesti harjoitella hätämerkinantovälineiden käyttöä. Paikalle voi myös tuoda vanhentuneita pyroteknisiä hätämerkinantovälineitä asianmukaiseen hävitykseen.

Hätämerkkien käytön harjoittelua suositellaan kaikille veneilijöille. Erityisesti hätäraketin ampumista tulisi harjoitella, jotta hätätilanteessa osaa toimia oikein ja turvallisesti aiheuttamatta vaaraa itselleen tai muille. Kaikkien venekunnan jäsenten tulisi tietää missä hätäraketteja veneessä säilytetään ja miten niitä käytetään, sillä kuka tahansa venekunnasta voi olla se, joka raketin joutuu laukaisemaan. Harjoittelu on tärkeää, sillä väärin laukaistu hätäraketti voi pahentaa hätätilannetta.

Harjoituksissa käytettävät välineet ovat punaiset laskuvarjoraketit (ns. hätäraketit), punaiset käsisoihdut (hätäsoihtu), oranssit savut, kynäraketit sekä valopistoolin ammukset. Raketit nousevat parhaimmillaan yli 300 metrin korkeuteen, joten ne näkyvät hyvin lähialueelle.

Harjoituksessa yli 18-vuotiaat veneilijät voivat ampua luvallisesti ja turvallisesti omia hätämerkinantovälineitään, kunhan ne on valmistettu vuonna 2017 tai sen jälkeen. Sitä vanhemmat hätäraketit voidaan jättää paikanpäälle, sillä ne hävitetään turvallisesti ja asianmukaisesti veloituksetta.

Koska jokainen havaittu hätäraketti käynnistää viranomaistoimenpiteet, on hätärakettien käyttö sallittua vain todellisessa hädässä tai tämän kaltaisissa virallisissa harjoitustilaisuuksissa. Harjoituksia järjestetään erityisesti kevättalvella meri- ja järvipelastusyhdistysten toimesta usealla paikkakunnalla. Lauantaina harjoituksen aikana nähdyistä hätärakettihavainnoista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille. Muulloin nähdessäsi hätäraketin soita sisävesillä yleiseen hätänumeroon 112 ja merialueella meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Lue myös nämä

X