Tilaa
Jutut

Hätätilanne haltuun – Uusissa turvallisuusvarusteissa korostuvat kätevyys ja keveys

10.06.2024

Tekstimarko lysmä

Kuvatvalmistajat

Räätälöitävä hälytys

Olas N2K on MOB-tyyppinen (mies yli laidan) langattomasti toimiva pelastustoiminto. Laite asennetaan veneeseen ja liitetään veneen NMEA2000-väylään. Sen jälkeen laitteen järjestelmään yhdistetään sovelluksen kautta esimerkiksi OLAS-hälytysranneke tai -valonlähde, jota miehistön jäsen kantaa mukanaan. Järjestelmään voi liittää useita rannekkeita tai pelastusliiveihin kiinnitettäviä hätävaloja.

Hätätilanteessa lähtee automaattinen tekstiviesti esiasetetulle kontaktille, mikäli näin on asetuksista valittu. Mikäli käyttäjä joutuu veden varaan, myös veneen hälytysjärjestelmä aktivoituu ja mekanismiin liitetyt valot alkavat vilkkua. Järjestelmään voi määritellä myös moottorin sammutustoiminnon omien tarpeiden tai veneen kokoluokan mukaisesti.

Olas N2K -hälytin

Hinta: 280 €, ranneke 80 €/kpl

Lisätiedot: exposure-use.com

Nopeasti kääntävä

Kanadalainen kuivapukuja ja pelastusliivejä valmistava Mustang on tehnyt tuloa Euroopan markkinoille parin vuoden ajan. Valmistajan uutuus on avomerikäyttöön suunniteltu pelastusliivi Atlas 190 Pro. Liivin muotoilu sai alalla arvostetun Dame-palkinnon. Myös rannikkoveneilyyn ja kalastuskäyttöön sopiva liivimalli on päällä siro, mutta noste on suurempi kuin tämän kokoisissa liiveissä yleensä. Erityistä huomiota on kiinnitetty kellukkeiden muotoilemiseen niin, että tajuton kääntyy selälleen mahdollisimman nopeasti.

Liiveissä on turvaliinan lenkki, hätävalo ja suojahuppu vakiovarusteena. Liivissä käytetään UML Pro Sensor Elite -laukaisijaa, jota on hyvin saatavilla eri liikkeistä (30 €).

 

 

Atlas 190 DLX Pro Sensor -pelastusliivit

Hinta: 270 € (verkkokaupan hinta)

Lisätiedot: mustangsurvival.com

Jatkuva SOS-signaali

UseaMy on ruotsalainen nopean hätämerkin antolaite, joka mahdollistaa hälytyksen näköetäisyydellä oleviin muihin veneisiin. Hätäkatkaisijaa painettaessa laite käynnistää kaikki veneen navigointivalot lähettämään jatkuvaa SOS-signaalia riippumatta siitä, ovatko valot päällä vai poissa hälytyshetkellä.

Kiinteästi asennettava laite tarvitsee kytkennän sähköä varten ja yhteyden valoihin. Katkaisijan voi sijoittaa veneessä parhaaksi katsottuun paikkaan. UseaMy voidaan yhdistää bluetoothilla sovellukseen, joka lähettää veneen ja miehistön tiedot suoraan pelastusviranomaisille.

UseaMy-SOS-hälytin

Hinta: 120 €

Lisätiedot: useamy.com

Kevyet ja mukavat

Baltic on päivittänyt tälle kaudelle lukuisia liivimalleja, sekä tuonut markkinoille muutamia uutuuksia. Epiq 165 Auto -pelastusliivit ovat kauden trendin mukaan kevyet. Niskan seutu on päällystetty pehmeällä verkkovuorella, joka saa liivin tuntumaan mukavammalta käytössä. Liivit ovat hyvä valinta esimerkiksi pitkälle matkalle.

Tarkistusikkunasta voi varmistaa patruunan toimintakunnon. Harness- ja Hammar Harness -mallit sisältävät turvavaljaat. Valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista.

Baltic Epic 165 Auto Hammar -pelastusliivit

Hinta: 225 €

Lisätiedot: baltic.se, marinekauppa.fi

Erottuva otekahva

Spinlockin Nemo+ -pelastusliivit on muotoiltu lasten vartalon ehdoilla. Liivien suunnittelussa on korostettu erityisesti käyttömukavuutta. Yksi esimerkki turvallisuutta parantavista oivalluksista on liivien etupuolella sijaitseva sininen lenkki, josta aikuinen saa otteen, jos lapsi putoaa veteen. Korkea kaulus tukee lapsen päätä vedessä, minkä ansiosta vesi pysyy paremmin poissa hengitysteistä. Liiveistä on saatavilla kaksi kokoa.

Spinlock Nemo+ -pelastusliivit

Hinta: 124 €

Lisätiedot: spinlock.co.uk, marinekauppa.fi

 

Lue myös nämä

X