Tilaa
Uutiset

Heinolan Pursiseuraa häädetään Vasikkasaaresta

13.04.2015

TekstiKiti Westerback

Kanavahanke Lahden, Heinolan ja Kouvolan välillä tuo toteutuessaan Ruotsalaiselle uusia veneilijöitä, joille Vasikkasaaren tukikohdan sijainti olisi mitä parhain. Tämä suunnitteilla olevan Kalkkinen-Kouvola-vesireitin varrella sijaitseva, ainoa Päijänne-Keiteleen alueen pursiseurojen yhteiskäytössä oleva tukikohta uhkaa lakkautua.

Heinolan Pursiseuralla on ollut Vasikkasaaressa tukikohta vuokralla vuodesta 1959 alkaen. Pienen 2500 neliön tontin omistaa Heinolan kaupunki. Seura on rakentanut tontille veneilijöiden tarvitsemat laiturit, saunan ja muut tarpeelliset rakennelmat. Nyt kaikkia vuosikymmenien aikana talkoilla toteutettuja palveluja uhkaa lopettaminen.

Syynä on Heinolan kaupungin 178-kertaiseksi nostama vuosivuokra, joka on 1.1.2015 alkaen aluksi 3 600 €, mutta nousee pitkäaikaissopimuksen mukaan 9 000 euroon vuodessa. Heinolan kaupunki päätti, että yleishyödyllisenä yhteisönä 30 vuoden ajan vuokran alennusta saanut seura ei enää olekaan yleishyödyllinen. Näin kohtuuttomaan vuokraan pieni seura ei kykene.

Järjestäytynyttä veneilyä paikkakunnalla ylläpitävän oman pursiseuransa toimintaedellytykset kaupunki on päättänyt tukahduttaa. Sen sijaan kaupunki on vuokrannut 1 ha tukikohta-alueen Päijänteen Virkistysalueyhdistykselle 30 vuodeksi yhteisvuokralla 50 € / 30 vuotta, jonka lisäksi kaupunki maksaa sille vuotuista jäsenmaksua n. 3 400 €.

Heinolan päättäjien näkemyksen mukaan näiden kahden yleishyödyllisen yhdistyksen kohtelu on tasapuolista ja kanavahankkeen päämääriä edistävää.

Heinolan kaupunki näkee tärkeänä panostaa ”vapaaseen” veneilyyn ottamatta huomioon, että tukikohta on ollut jäsenten lisäksi kaikkien niiden veneilijöiden käytettävissä, joilla on Päijänteen alueen veneseuran perälippu.

SPV:n Päijänne-Keitele -alueen 16 veneseuraa antoivat kaupungin menettelystä talvipäivillään 14.3.2015 julkilausuman. Suomen Purjehdus ja Veneily ry (SPV) antoi myös kaupungille asiasta lausunnon 25.3.2015. Heinolan kaupunki ei ole vetoomuksista huolimatta nähnyt aiheelliseksi muuttaa päätöksiään.

Lue myös nämä

X