Tilaa
Uutiset

Helsingin rantavesistä kerättiin lähes 100 kuutiota roskaa viime kesänä

16.11.2023

Tekstikipparin toimitus

Eniten roskaa kerääntyi Hakaniemestä ja Kruunuvuorenrannasta, missä siltatyömailta on ajelehtinut rakennusjätettä lähivesille.

Kerätystä jätteestä muovia oli noin 23 kuutiometriä ja metallia kuten sähköpotkulautoja, pyöriä ja ostoskärryjä 13 kuutiota. Puu- ja orgaanista jätettä kerättiin molempia reilu 30 kuutiota.

Meren roskaisuuteen vaikuttaa ihmisen käytöksen lisäksi myös linnut, tuulet ja veden korkeus. Lämpimillä keleillä vietetään paljon aikaa rannoilla ja merellä ja silloin jätteessä korostuvat esimerkiksi kertakäyttöastiat. Linnut kaivavat roskiksista roskia, jolloin ne otollisen tuulen mukana päätyvät mereen. Kun veden korkeus nousee, rannoilla oleva roska lähtee leviämään vesille.

Tehokkain roskien kerääjä tällä hetkellä on Staran veneyksikön kehittämä Lippo-veneen elevaattori, meren lakaisukone. Sen liukuhihnamainen roskankeräin kerää hetkessä isommankin roskalautan veneen kyytiin.

Lipolla ei kuitenkaan saada kerättyä mikromuoveja ja aivan pienimpiä roskia. Suunnitelmissa on sähköllä toimiva roskankeruulautta, mikä suodattaisi merivedestä myös tämän jätteen, kertoo Staran saaristopäällikkö Juha Puumalainen.

 

Lue myös nämä

X