Tilaa
Uutiset

Heurekassa sukelletaan nyt meren uumeniin

Elokuvassa ehditään tutustua niin mikroskooppisen pieniin planktoneihin, merihevosiin, paholaisrauskuihin kuin ryhävalaisiinkin. Tutuksi tulee myös ekosysteemi ja ihmisen vaikutus merten roskaamisessa.

26.03.2019

TekstiJukka Hiiro

Vantaalla sijaitsevan tiedekeskus Heurekan uutena planetaarioelokuvana nähdään Meren uumen. Visuaalisesti upea elokuva vie katsojat syvyyksiin ja pinnan alle, minne harvemmin näemme.

Meren uumen elokuvaa on kuvattu paitsi Itämerellä myös Indonesian saaristossa Tongalla. Lähes koko elokuvan ajan ollaan myös pinnan alla.

41 minuuttia kestävässä elokuvassa ehditään tutustua niin mikroskooppisen pieniin planktoneihin, merihevosiin, paholaisrauskuihin kuin ryhävalaisiinkin.

Elokuva valottaa myös ihmisen ja meren vuorovaikutusta eli esimerkiksi sitä, miten levät ja bakteerit ovat vuosimiljardien saatossa tuottaneet merkittävän osan elämälle välttämättömästä hapesta. Se auttaa myös ymmärtämään, miten ekosysteemi toimii.

Synkempää kerrontaa on osio siitä, kuinka ihmiskunta on onnistunut romuillaan ja roskillaan jättämään jälkensä merien syvyyksiinkin.

Elokuvan ovat ohjanneet Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen.

Tällä hetkellä elokuvaa esitetään Heurekan planetaariossa kolmesti päivässä. Tarkemmat näytösajat voit tarkistaa täältä.

Elokuvan videotrailerin löydät jutun alta.

Lue myös nämä

X