Tilaa
Jutut

Himmentyneen tuulilasin kiillotus – Kiiltäväksi ilman laikkaa

Himmentynyt tuulilasi on ikävä riesa monessa vanhemmassa veneessä.

29.12.2023

Tekstijuha nieminen

Terhi 490 R -veneen (vuosimalli 1980) tuulilasi on vaihdettu akryyliseen 2000-luvun alkupuolella, joten se kaipasi vesipesua tehokkaampaa puhdistusta ja naarmujen poistoa.

Tuulilasin ympäriltä puuttuu tartuntakaide, joten puhdistusta tarvitaan myös tuulilasin yläosassa ja sivuilla olevia sormenjälkiä varten. Ne eivät lähde pois pelkällä vesipesulla.

Yleensä tuulilasit kiillotetaan koneellisesti laikalla hioen. Tämän veneen tuulilasin kunto ei ole kuitenkaan pahimmasta päästä, joten tarkoitus oli kokeilla, miten auton ajovalon kiillotusaine tehoaa himmentymien ja pienten naarmujen poistoon.

Materiaali vaikuttaa

Yleensä avoveneiden tuulilasit valmistetaan akryylistä. Se on hyvä materiaali, koska se ei naarmuunnu helposti. Tuulilasin yli nostellaan kuitenkin esimerkiksi pelastusliivejä, kalastustarvikkeita ja kasseja, joten lasi joutuu huolellisesta käytöstä huolimatta kolhujen kohteeksi.

Joissakin veneissä tuulilasi on valmistettu polykarbonaatista, eikä sitä pidä kiillottaa hioma-aineilla sen naarmuuntumisherkkyyden takia.

Jos tuulilasin materiaali ei ole tiedossa, se kannattaa varmistaa venevalmistajalta tai veneiden tuulilaseja valmistavalta yritykseltä.

Ennen kiillotusta tuulilasin yläosassa ja varsinkin kuvan oikeassa reunassa näkyvät pahimmat himmentymät. Siellä täällä oli myös naarmuja, joita oli hankala saada kuviin näkyviin.

Oliko siitä mihinkään?

Lopputulos oli positiivinen yllätys. Homma hoitui yllättävän pienellä työmäärällä, sillä siitä selviydyttiin pesuineen ja kuivumisaikoineen vajaassa tunnissa.

Kiillotusaine teki tuulilasista selkeästi puhtaamman oloisen. Syvempiin naarmuihin aineet eivät tehonneet, mutta yleisilme ja kirkkaus paranivat huomattavasti.

Muutamat pahemmin himmentyneet kohdat korjaantuivat kokonaan, mutta isompien naarmujen poisto kannattaa tehdä koneellisesti.

Pakkaus riitti 140 x 48-senttisen tuulilasin molempien puolien käsittelyyn hyvin.

1. Pesu ensin

Tuulilasi kannattaa huuhtoa huolellisesti vedellä ennen hionta-aineen levittämistä. Jos vedellä huuhtelu ei riitä, niin pinttynyttä likaa (kuten esimerkiksi hyttysen jälkiä) voi pestä pois auton pesusienellä hangaten, sillä se ei jätä jälkiä arkaan materiaaliin.

2. Kiillotusaineen levitys ja hankaus

Ohjauspulpetin osat kannattaa teipata piiloon, ettei ainetta leviä lasikuidulle tai alumiinille. Tässä veneessä suojausta ei nähty aiheelliseksi. Kiillotusainetta kannattaa kokeilla aluksi pienelle alueelle, jotta voi varmistua, ettei hionta naarmuta tuulilasia.

Kiillotusaineen levitys ja hankaus muistuttavat auton vahausta. Tässä tapauksessa aine levitettiin pyörivin liikkein hyvin kevyesti painaen.

3. Kiillotusaineen poistaminen

Aine poistetaan liinalla pyyhkien. Pakkauksen mukana on ainoastaan yksi mikrokuituliina, mikä riittänee auton valojen hoitamiseen. Tässä tapauksessa liinoja kului kaikkiaan kolme kappaletta.

4. Tiivistysaineen levitys

Hionta-aineen lisäksi pakkauksessa on purkki tiivistysainetta, jonka käyttötarkoitus ei ohjeista selvinnyt.

Bilteman asiakaspalvelusta saatujen ohjeiden mukaan aine levitetään käsiteltyyn pintaan pyörivin liikkein ja annetaan vaikuttaa, jolloin aine täyttää pienet naarmut ja antaa kiiltävän lopputuloksen sekä vettähylkivän pinnan. Levitys tehtiin edelleen mikrokuituliinalla. Tiivistysaineen vaikutusta oli vaikea arvioida.

5. Lopputulos

Pienimmät naarmut hävisivät lasista kokonaan ja varsinkin sivuosien himmentymät ja sormenjäljet saatiin poistettua. Tuulilasin yleisilme muuttui kirkkaammaksi.

Juttu on julkaistu Kipparissa 12/2023

Lue myös nämä

X