Tilaa
Uutiset

Huomaavaisuusalue Tammisaaren kansallispuistoon

24.04.2009

TekstiKipparilehti

Tammisaaren kansallispuistoon perustetaan Huomaavaisuusalue, jonka tarkoitus on ilahduttaa sekä veneilijää että luontoa. Idean takana ovat mm. Suomen Veneilyliitto, Suomen Purjehtijaliitto ja Metsähallitus.

Suosituksiin perustuvan käytännön tavoitteena on, että veneilijät ja retkeilijät välttävät alueella muun muassa melua ja kovaa nopeutta. Tarkoituksena on taata lomailijoille aidon luonnon rentouttava kosketus ja vähentää virkistyskäytön haittoja alueen herkälle luonnolle.

Alue kattaa tärkeän osan Tammisaaren saariston kansallispuiston kauneimmista ja suosituimmista veneilysaarista sekä niiden välittömässä läheisyydessä olevista valtion vesialueista. Huomaavaisuusalue merkitään kilvin ja opastein.

– Huomaavaisuusalue ei tarkoita lisää määräyksiä tai rajoituksia, vaan painottaa perinteistä tapaa nauttia luonnon rauhasta. Se pikemminkin vahvistaa jokamiehenoikeuksia, sillä kaikilla on oikeus nauttia puhtaasta luonnosta ilman häiritsevää kovaa musiikkia tai moottorien pörinää, Suomen Veneilyliiton veneilytoimikunnan puheenjohtaja Kaj-Erik Löfgren sanoo.

Puistonjohtaja Tiina Niikkonen Metsähallituksesta on erittäin iloinen ideasta.

– Haluamme kaikin tavoin vahvistaa luonnon virkistyskäyttöä saaristoalueilla, mutta kuormitus on kovaa vilkkaimpina kesäkuukausina. Ja esimerkiksi alkukesästä veneilijät ja retkeilijät voivat ajattelemattomuuttaan hukuttaa vesilintujen poikasia veneiden peräaaltoihin tai häiritä pesintää meluamalla rannoilla, hän sanoo.

Huomaavaisuusalue kattaa Tammisaaren saariston kansallispuistossa Älgön saaren eteläisen ranta-alueen (ns. Rödjan), Groplandetin, Modermaganin, Långskärin saaret, Skedön saaren pohjoisranta ja näiden välittömässä läheisyydessä olevat muut pienemmät saaret. Alue voi tulevaisuudessa laajentua kansallispuiston muihin osiin. Varsinaiset veneväylät ovat Huomaavaisuusalueen ulkopuolella. Alue merkitään myös Käyntisatamat 2009 -kirjaan.

Huomaavaisuusalueen käsite on peräisin Ruotsista, jossa kaksi aluetta on jo rajattu Huomaavaisuusalueiksi. Suomessa tarkoitus on laajentaa käsitettä myös muualle mereisiin kansallispuistoihin.

Lue myös nämä

X