Tilaa
Uutiset

Huvivenedirektiivi karkotti yksityisostajat Merivoimien venekaupoilta

11.09.2009

TekstiKipparilehti

Nelisenkymmentä innokasta ostajaa kerääntyi Merivoimien käytöstä poistettavien alusten näyttötilaisuuteen Upinniemeen. Tällä kertaa poissa olivat yksityiset ostajakandidaatit, joilta huvivenedirektiivi poisti mahdollisuuden hankkia ammattikäytössä olleita tukevia ja turvallisia aluksia virkistyskäyttöön.

Huvivenelaki nimittäin sanoo, että mikäli ostaja hankkii ammattikäytössä olleen veneen huvi- ja virkistyskäyttöön, on ostajan omalla kustannuksellaan huolehdittava siitä, että alus täyttää direktiivin asettamat vaatimukset. Jälkisertifiointi ja sen tuomat muutostöiden kustannukset nousevat niin korkeiksi, että ammattikäytössä ollutta alusta ei liene järkeä ottaa huvikäyttöön, vaikka sen saisi ilmaiseksi.

– Neuvoni onkin se, että mikäli joku havittelee näitä aluksia yksityiskäyttöön, unohtakaa koko juttu, talouspäällikkö Heikki Heinonen sanoi näyttötilaisuuden aluksi.
– Yksityiset ostajat eivät ole aikaisemminkaan näytelleet kovin suurta osaa myymiemme alusten ostajina. Harmittavin juttu tässä huvivenelain tulkinnassa on se, että se rajaa ostajista pois myös maanpuolustukselliset organisaatiot kuten esimerkiksi reserviläisjärjestöt ja myös meripartiolaiset, Heinonen harmittelee.

Kaupan oli tällä kertaa neljä kuljetusalusta kooltaan 14,4 metristä 21,7 metriin. Merivoimat poistaa alukset niin sanotusti romuna. Ne ovat seisoneet Upinniemen telakalla käyttämättöminä jo pari vuotta.

Lue myös nämä

X