Tilaa
Uutiset

Ilmoita puuttuvasta merimerkistä Liikennevirastoon

23.10.2017

Tekstija kuva Juha Virtanen

Liikenneviraston meriväylien kunnossapitoyksikkö tutkii keväisin ennen veneilykauden alkua kaikki yli 25 000 väyliemme turvalaitetta. Vialliset korjataan ja karanneet pyritään palauttamaan paikoilleen, mutta silti kaikki eivät välttämättä ole omilla paikoillaan.

Myös syysmyrskyt tai törmäilevät veneet voivat vaurioittaa tai irrottaa tärkeitä kelluvia turvalaitteita. Puuttuvat merimerkit voivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa onnettomuuksia.

Tavallinen veneilijä voi olla tärkeässä roolissa veneilyturvallisuudesta puhuttaessa. Viallisista tai puuttuvista merimerkeistä ilmoittaminen voi pelastaa jonkun toisen veneilijän hengen.

Vesillä liikkuvat voivat ilmoittaa havaitsemistaan turvalaitevioista Liikenneviraston verkkosivuilla. Palautteen ansiosta ongelmat saadaan nopeammin tietoon.

Vesiväylillä havaitsemistaan ongelmista voi lähettää ilmoituksen tästä. Se toimii myös mobiililaitteilla. Sivun kautta veneilijät lähettävät kuukausittain jo kymmeniä palautteita väyliltä.

Turvalaitteiden vikailmoitussivua voi käyttää myös reittisuunnittelun tukena. Sivulla näkyvät ilmoitetut turvalaiteviat, joita ei tietenkään näe omasta kartta-
plotterista.

Vikailmoitussivu on ollut käytössä nyt jo jonkin aikaa ja sitä parannellaan palautetta kuunnellen.

Uutta teknologiaa hyödynnetään vahvasti vesiväylien kunnossapidossa. Kehitteillä on esimerkiksi väyläviitta, joka lähettää tietoa sijainnistaan. Jos se katoaa tai siirtyy paikaltaan, kunnossapito saa siitä heti tiedon.

Yksi uusista Liikenneviraston palveluista on karttasivu vesiliikenteen kielto- ja rajoitusalueista, kuten esimerkiksi nopeusrajoituksista. Ne näkyvät värillisinä kartalla ja kyseisen alueen ominaisuustiedot saa esille laittamalla kursoorin alueen päälle.

Lisäksi kartassa on ELY-keskusten asettamat muita vesialueita koskevat kielto- ja rajoitusalueet. Karttapohjana on merikartta.

 

Lue myös nämä

X