Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Islannin kalastajat

01.03.2022

Tekstipete suhonen

KustantajaGood Press
Hinta33,95 € (suomalainen.com)

Islannin kalastajat on ranskalaisen meriupseerin, Pierre Lotin (1850-1923) kuuluisimpia romaaneja. Se kertoo kahdesta kalastajasta, bretagnelaisveljeksistä Yann ja Sylvestre. 1800-luvun lopulla Bretagnen kalastajat eivät ranskanmaalla kesää koe. Joka vuosi kymmenet kalastusalukset lähtevät turskanpyyntiin Islannin vesille, missä aurinko ei koskaan laske. Veljekset kuuluvat kuuden hengen miehistöön pienessä Maria-laivassa, jota fajanssinen neitsyt suojaa.

”(Kajuutan) katto oli paksuista palkeista ja niin matalalla, että parhaiksi mahtui suorana istumaan, selän takana olivat makuusijat, jotka näyttivät paksuun puuhun koverretuilta. Ne olivat ikään kuin hautakammion komeroita.”

Kun rannikon kylät tyhjenevät nuorista miehistä, pojistakin, naiset jäävät odottamaan ”armaitaan”. Yksi heistä on rikkaan miehen tytär Gaud. Hän on rakastunut Yanniin, jolla on kokoa ja näköä, kaunis mielikin. Yksinkertainen, mutta toimiva asetelma lupailee draamaa, jota myös saadaan. Onhan meri aina meri, ja kaukana Kiinassa käydään sotaa, jonne kutsu käy jokaiselle nuorukaiselle.

Ranskan akatemian jäseneksi nimitetty Loti kuvaa Bretagnen luontoa ja Islannin edustan merta sivukaupalla, välillä läkähdyksiinkin asti. Tietenkin. Aikana, jolloin ei ollut liikkuvaa kuvaa, ja valokuvakin harvinaisuus, kirjoitettujen kertomusten piti loihtia lukijan eteen kokonainen maailma näkyineen. Koska kalaparvet tai valon taittuminen pohjoisella merellä ovat kuitenkin olleet vuosikymmeniä luontodokumenttien peruskuvastoa, kiinnostavinta romaanissa ei ole luonnon, vaan ihmisluonnon kuvaus. Perinteiset tavat toimia ja olla eivät murru. Elämä on jähmeää ja hidasta.

Vaikka Loti on verraten tuntematon Suomessa, häneltä on suomennettu ainakin kahdeksan teosta 1900-luvun alussa. Suomalaisen kirjailijaikoni Olavi Paavolaisen ja hänen hengenheimolaisensa Katri Valan kerrotaan olleen hartaita Loti-faneja.

Lue myös nämä

X