Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Jäätynyt mies

31.03.2023

Tekstipete suhonen

Lukuaikapalveluiden eräs hieno puoli on, että niissä uudelleen julkaistaan jo unhoon painunutta kirjallisuutta. Painetun kirjan digitoiminen e-kirjaksi ei ole juttu eikä mikään. Samalla teos saa ikuisen elämän – kunhan sähköä riittää – ja ehkä uusia lukijoitakin, mikä on tietysti kustantajan perimmäinen tarkoitus.

Yksi lukuaikapalveluissa tarjolla olevista harvinaisuuksista on Yrjö Rauanheimon romaani Jäätynyt mies (1948). Siinä Kotkasta lähtenyt rahtialus ”Minnehaha” on sellu­loosalastissa matkalla New Yorkiin. Vaarallisilla Newfoundlandin jäävuorivesillä rahtialus törmää erikoiseen näkyyn: jäävuoreen on jäätynyt kiinni mies ja vene. Kun tieto uskomattomasta löydöstä saavuttaa uutishuoneet, kilpailu jymyuutisesta alkaa. Rauan­heimo taitaakin käsitellä mediakilpailua yhtenä ensimmäisistä suomalaisista kirjailijoista. Mutta ei jäätynyt mies mitään, sillä kuolleeksi luultu herää sulattelujen jälkeen henkiin. Hän osoittautuu Sir Franklinin vuonna 1854 kadonnutta naparetkikuntaa etsineen aluksen suomalaisjäseneksi. Romaanin polttoaine onkin menneisyydestä nykyaikaan harhautuneen miehen kulttuurishokki. Kahdeksankymmentä vuotta horrostaneelle vuoden 1938 New York tai Turku ei oikein maistu. ”Onko teillä aina näin kiire”, sulatettu mies kysyy. Harvinaista suomalaista sci-fiä siis, yhteiskunnallista kritiikkiäkin.

Kirjailija Rauanheimo oli myös toimittaja ja merimies, joka ennen lehtimiesuraansa purjehti maailman ympäri. Jäätyneen miehen kuvaukset sellulaivasta ja merestä ovatkin uskottavia. Yrjö Rauanheimo kuoli vain 45-vuotiaana ”sydänhalvaukseen”, kuten tuon ajan sanomalehdet asian ilmaisivat. Hän ehti kirjoittaa yhdeksän teosta: kolme romaania, kolme novellikokoelmaa ja kolme seikkailukertomusta. Jäätynyt mies sovitettiin Yleisradion kuunnelmaksi vuosina 1948 ja 1965. Jälkimmäinen versio on kuunneltavissa Yle Areenassa.

e-kirja

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X