Tilaa
Jutut

Japanilainen Kubota juhlii 130-vuotista tuotantoaan

Maailmanlaajuiseksi moottorivalmistajaksi kasvanut japanilainen Kubota juhlii 130-vuotista olemassaoloaan.

27.04.2020

Tekstija kuvat Juha Virtanen

Japanilainen Kubota viettää 130-vuotisjuhlaansa tänä vuonna. Merkin varsinainen moottorivalmistus tosin lähestyy vasta satavuotispäiväänsä, mutta yhtiö on pyörittänyt teollista toimintaansa jo tuon 130 vuotta. Toiminta ja tuotanto on laajentunut Japanista maailmanlaajuiseksi.

Osakassa Honsun saarella vuonna 1890 alkunsa saanut yritys valmisti ensin teräsputkia vesi- ja viemärijärjestelmiä varten. Vuonna 1922 aloitettiin polttomoottorien valmistus ja sen jälkeen Kubotan moottorit ovat pyörittäneet niin pieniä traktoreita, maansiirtokoneita kuin veneitäkin.

Kubotan valmistamat perusmoottorit ovat monien meridieselvalmistajien käytössä. Esimerkiksi Ranskassa Kubotaa käyttää Nanni Diesel ja markkinoi meridieseleitään Nanni Kubotana. Englannissa vastaavasti muun muassa Betalla on Kubotan moottorit omien moottoripakettiensa perustana.

Kubota juhlisti merkkivuottaan julkistamalla V09-mallistonsa uuden S7509 dieselin. Suora kuutoskone on tilavuudeltaan 7,5-litrainen ja siitä voidaan ottaa ulos tehoa jopa 225 kilowattia eli noin 306 hevosvoimaa.

Suomessa Nanni Kubotaa maahantuo Tapimer Oy ja Betan maahantuoja on Veneakselisto.

Lue myös nämä

X