Tilaa
Jutut

Järvikuvaajan vinkit – Näin saat otettua parempia kuvia vesillä

20.04.2020

TekstiAnu Kopola

KuvatJukka Rautio, Satu Björn/Kippari

Tamperelainen valokuvaaja Jukka Rautio viettää vesillä lukemattomia päiviä vuodessa. Hän on kuvannut vesillä valtavasti materiaalia kahteen kirjaansa, Suur-Päijänne sekä Näsijärvi, joten veden ja luonnon liikkeet ovat tulleet tutuiksi.

”Suur-Päijänne-kirjaani tehdessä parhaana vuonna vietin 82 yötä veneessä, eli olin vesillä yli 160 päivää”, Rautio muistelee.

Tämän lisäksi hän kuvasi veden jäätymistä, jäiden lähtöjä sekä talvikalastajia ilman venettä.

”Näsijärvi-kirja oli monen vuoden kuvausprojekti, ja myös siihen sisältyi satoja kuvauspäiviä vesillä.”

Veneilykauden alkaessa Rautio vinkkaa, miten vesillä ja veneestä saa otettua entistä parempia kuvia.

Kamera esillä

”Auringon ja kuutamon nousut ja laskut ovat minuuttipeliä. Kuvauksellisin hetki on nopeasti ohi, eli valmistaudu ajoissa kaluston kanssa.

Pidä kamera tai kamerat aina valmiina. Huolehdi, että kameran akut on ladattu ja muistikorteilla on tilaa.

”Itse en pidä kameroita koskaan kassissa, vaan ne ovat aina esillä. Säilytän kameroita eri puolilla venettä: karttapöydällä, ylätiskillä, lattialla. Yhdessä kamerassa on valmiina teleobjektiivi lintuja ja muita eläimiä varten. Toisen kameran laajakuvalinssillä saan kuvattua lähellä tapahtuvia asioita tai maisemaa”, Rautio kuvailee.

Panosta aamuihin sekä iltoihin

”Hyvin varhaiset aamut sekä myöhäiset illat ja kesäyöt ovat parhaita kuvausaikoja. Kovinta keskipäivän aurinkoa kannattaa välttää.”

Älä zoomaa

”Jos kuvaat älypuhelimen kameralla, älä zoomaa. Pidä linssi niin laajana kuin mahdollista. Näin saat parempia kuvia.”

Kuvaa sadetta ja usvaa

”Säätiedotuksen seuraaminen on luontokuvauksessa erittäin tärkeää. Kannattaa huomioida korkea- ja matalapaineet, sekä auringonnousut ja -laskut”, Rautio muistuttaa.

Myös lumi- ja vesisateisiin kannattaa hänen mukaansa varautua.

”Kun sataa oikein kovasti, silloin saa usein otettua upeita kuvia. Kevään ja syksyn aamujen järvisumut ovat myös hienoja kuvaushetkiä. Silloin myös usvan seassa piilottelevat vesilinnut ovat rohkeampia liikkeissään.”

Katso tarkasti

”Kun luonto ei vielä alkukesällä ole tukkoisen vihreä, niin puissa olevat linnut näkyvät paremmin kuin lehtien takaa. Kevään eteläiset ja läntiset lämpimät ilmavirtaukset tuovat mukanaan runsaasti lintuja, joten uusia lajeja voi nähdä päivittäin. Kun ilmavirtaus vaihtuu pohjoiseen, lintujen muutto seisahtuu.”

Pysähdy ja kuuntele

”Jos reitti ja aikataulu antaa myöten, kannattaa välillä sammuttaa moottori ja antaa veneen lipua tuulen mukana. Silloin luonnon näkee ja kuulee paremmin. Paikoilleen rauhoittuminen auttaa luonnon havainnoinnissa myös saarilla ollessa.”

Muista pesimäaika

”Jos on aikomus nousta maihin, niin lintujen pesimäaika täytyy muistaa. Monessa saaressa on silloin rantautumiskielto. Jos paikalla on linnun pesä, silloin täytyy vaihtaa paikkaa.”

Lue myös nämä

X