Tilaa
Uutiset

Entä jos suuronnettomuus tapahtuisi Helsingin Eteläsatamassa? – Sitä harjoitellaan torstaina

Kuvitteellisessa onnettomuudessa vaarallista kemikaalia pääsee vuotamaan laivan lastaustilanteessa sillä seurauksella, että se leviää ja sille altistuu myös laivan henkilökunta.

30.10.2018

TekstiJukka Hiiro

Helsingin pelastuslaitos ja Helsingin Satama järjestävät torstaina 1. marraskuuta suuronnettomuusharjoituksen. Onnettomuusharjoitus järjestetään Eteläsataman alueella Helsingissä kello 13–15.

Kuvitteellisessa onnettomuudessa vaarallista kemikaalia pääsee vuotamaan laivan lastaustilanteessa sillä seurauksella, että se leviää ja sille altistuu myös laivan henkilökunta. Viranomaisten mukaan harjoitus perustuu olemassa oleviin riskeihin, joita Eteläsataman turvallisuusselvityksessä on todettu.

Koska kyseessä on harjoitus, ei sen aikana käytetä normaalista poikkeavia äänimerkkejä tai valosignaaleja tai esimerkiksi merkkisavuja. Harjoitus ei myöskään vaikuta alueen liikenteeseen, mutta niin pelastus-, poliisi- kuin sotilasajoneuvoja näkyy Eteläsataman seudulla torstaina todennäköisesti tavallista enemmän.

Helsingin Sataman ja Helsingin pelastuslaitoksen lisäksi harjoitukseen osallistuu satamaoperaattoreita, Tallink Siljan Silja Serenade matkustaja-alus, Helsingin poliisi, Keravan hätäkeskus, Puolustusvoimat sekä useampia Helsingin alueen sopimuspalokuntia.

Vaikka kyse on harjoituksesta, antaa hätäkeskus siitä torstaina normaalin hälytyksen vaarallisten aineiden onnettomuudesta torstaina noin kello 13. Tehtävä voi siis näkyä pelastustoimen mediapalvelussa oikeiden hälytysten tapaan, vaikka kyseessä on harjoitus.

Harjoituksen taustalla on perustuslaki ja sisäministeriön asetus ”erityistä vaaraa aiheuttavien kohteiden ulkoisesta pelastussuunnitelmasta”. Vastaavia suuronnettomuusharjoituksia järjestetään ulkoisia pelastussuunnitelmia vaativissa kohteissa kolmen vuoden välein.

Lue myös nämä

X