Tilaa
Testit

Kippari vertaili kuomun pesuaineet – Halvalla saa hyvän elvyttäjän

Likaiset ja homeiset kuomut saavat monet veneilijät nostamaan kädet pystyyn. Halusimme selvittää, saako kahta "vaikeaa tapausta" elvytettyä kotikonstein. Kokosimme viisitoista pesuainetta ja niiden suuri vertailutesti osoitti, ettei pinttyneen lian irrottamiseen välttämättä tarvita kalliita erikoisaineita.

08.04.2010

TekstiTimo Sarkkinen Karel Kakko

KuvatTimo Sarkkinen

Kuomu on useissa veneissä se varuste, joka jää vuodesta toiseen vaille tarvitsemaansa huoltoa. Näin siitä huolimatta, että hyväkuntoisen kuomun kauden jälkeisestä huollosta selviäisi yleensä vähällä vaivalla. Lähinnä kevyellä puhdistuksella, sienellä tai pehmeällä harjalla, pelkästään makeaa vettä tai mietoa pesuaineliuosta käyttäen. Mutta jos kuomua ei pestä säännöllisesti, lika pinttyy kankaaseen ja puhdistus käy työlääksi. Kankaassa alkaa myös herkästi kasvaa hometta.

Vaikka tapana olisi huoltaa kuomua säännöllisesti, huonokuntoisen sellaisen voi saada riesakseen käytetyn veneen hankkiessaan. Monilla on silloin ensimmäisenä ajatuksena uuden kuomun tilaus, toiset taas vievät vanhan kuomun niiden puhdistamiseen erikoistuneeseen pesulaan. Mutta taloudestaan tarkka veneilijä on toisinajattelija ja haluaa elvyttää ”toivottoman tapauksen” itse.

Siihen ei kevyt puhdistus enää auta. Tarvitaan pinttyneeseen likaan tehoavia aineita. Markkinoilla on tähän tarkoitukseen sekä spraytuotteita että laimennettavia liuoksia. Kattavan vertailuryhmän olisi saanut poimittua yksinomaan veneenhoitotuotteista, mutta halusimme verrokeiksi myös muuhun kuin kuomujen pesuun käytettäviä tuotteita. Näihin kuuluvat pyykinpesujauheet ja -neste, kidesoodaliuos sekä maton pesijöiden ikisuosikki, mäntysuopa. Mukaan otettiin myös kaksi homeenpoistoainetta, vaikka testin pääpaino oli pinttyneen lian irrottamisessa.

Puhdistusaineita kokeiltiin kahteen eri kuomuun. Molemmat olivat akryylikangasta, yleisimmin kuomuihin käytettävää materiaalia, jonka puhdistamiseen vertailuun valitut kuomunpesuaineet soveltuvat. Osaa niistä voi käyttää myös vinyylikankaaseen, jollaisesta on tehty monien jenkkiveneiden ja esimerkiksi Busterien kuomut.

Testikuomut eivät todellakaan olleet helppoja tapauksia – pikemminkin lähes toivottomia tapauksia. Jurmo Trimaran -veneen luonnonvalkoinen kuomu ”kasvoi sammalta”, siinä oli vihertävää kasvustoa, pinttynyttä likaa ja hometta. Toisessa, Vator 22:n kuomussa ei ollut merkkejä homeesta, mutta sininen kangas oli käytännössä musta sisäpuolelta, todennäköisesti noen ja muiden ilmansaasteiden vaikutuksesta. Kuomut pestiin tasaisella alustalla, jolloin harjaukseen sai selvästi enemmän voimaa verrattuna siihen, että kuomut olisivat olleet paikoillaan veneessä.

Näistä lähtökohdista oli hyvä aloittaa pesuainetesti.

Lue koko testi Kipparista 4/2010

Lue myös nämä

X