Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Kaikki luodon linnut

30.06.2022

Tekstipete suhonen

Kustantaja Nemo (2022)
Hinta29,95 € (suomalainen.com)

Pentti Linkola teki huiman retken kesällä 1974. Hän pakkasi perheensä veneeseen ja souti Salosta Poriin laskeakseen saariston linnut. Eväänä kauraryynejä, omatekoisia kalasäilykkeitä ja leipää. Lapset eivät riemuinneet.

46 vuotta myöhemmin saaristotutkija Panu Kunttu ja eräoppaanakin työskentelevä Sanna-Mari Kunttu päättivät toistaa Linkolan lintuseikkailun meloen. Linkolan reissu alkoi 11.kesäkuuta ja päättyi 3. elokuuta. Jotta lintuhavainnoista tulisi vertailukelpoisia Kuntut päättivät seurata Linkolan reittiä ajallisesti, korkeintaan muutaman päivän heitolla suuntaan tai toiseen. Yli tuhannen kilometrin pituisesta melontamatkasta syntyi vastikään ilmestynyt kiinnostava matkakuvaus Kaikki luodon linnut.

Panulla oli merimelonnasta lähes 20 vuoden kokemus. Sanna-Mari oli aloittanut melonnan vuonna 2008, mutta harjoittanut sitä sittemmin valtamerilläkin. Kajakkeihinsa Kuntut pakkasivat teltan, makuualustan, makuupussit, vaihtovaatteet ja 18 päivän ruuat. Täydennykset oli tarkoitus tehdä matkan varren kyläkaupoista.

Kuten arvata saattaa, kaikki ei mene kuin Strömsössä. On äkillistä syöksyvirtausta ja korkeaa aallokkoa, heinäkuu tuulisempi kuin pitäisi, mutta Poriin päästään. Matkan varrelta kirjataan 26 000 laskettua lintuyksilöä. Linkola löysi 149 lintulajia, Kuntut pääsivät 135:een. Keskimäärin Kuntut kävivät 12 laskentakohteessa vuorokaudessa.

Kirja kuvaa hyvin verraten nopeita muutoksia saaristoluonnossa. Merikotka on pelastunut, mutta moni ranta on ruovikoitunut. Selkämeren rannikkokunnissa kesämökkien määrä on 2,5 kertaistunut, Ahvenanmaalla peräti 4,5-kertaistunut. Silti saaristo on yhä Etelä-Suomen erämaa: kirjoittajat tapasivat muita melojia 51 päivän matkansa aikana vain kerran.

 

Lue myös nämä

X