Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kanavoituminen voi tuplata tuulen nopeuden saarten välissä

Tuuli kiihtyy kahden esteen välissä ja tuulen nopeus kasvaa.

24.02.2020

TekstiMarkus Mäntykannas

Kaduilla tuulee! Oletko koskaan ihmetellyt, miksi tuuli tuntuu yhtäkkiä kiihtyvän kahden korkean rakennuksen välissä? Tuuli voi kiihtyä myös kahden saaren välissä, jolloin purjehtiminen voi hankaloitua vastatuulessa. Kyseessä on tuulen kanavoituminen: tuuli kiihtyy kahden esteen välissä ja tuulen nopeus kasvaa.

Tuulen nopeus voi tuplaantua kanavoitumisen seurauksena

Kanavoitumisessa on kyse siitä, että tuuli joutuu kulkemaan kapeamman välikön läpi, jolloin sen liike kiihtyy ja tuulen nopeus voimistuu. Kuvitellaan, että kahden esteen, esimerkiksi kahden saaren, välinen etäisyys on aluksi 100 metriä ja tuuli on 5 m/s. Kun myöhemmin saarten välinen etäisyys pieneneekin 50 metriin, voi tuulen nopeus parhaimmillaan tuplaantua. Kanavoituminen pääsee syntymään saarten välissä, jos tuuli puhaltaa rantaa myöden. Myös kasvillisuus ja saaren korkeus vaikuttavat: matalien ja kivikkoisten saarien välissä kanavoituminen jäänee pienemmäksi kuin korkeiden ja puiden peittämien saarien välillä. Erityisesti syvissä kanjoneissa esiintyy usein myrskyisiä tuulia kanavoitumisen seurauksena.

Osa tuulesta ”nousee ylös”

Edellisessä esimerkissä käytimme kuviteltua tilannetta, jossa tuuli puhaltaa kapeikoin suuntaisesti kahden esteen välistä. Kanavoitumisen voimakkuutta rajoittaa kuitenkin tuulen törmääminen kapenevaan saareen: tämä aiheuttaa sen, että osa tuulesta ikään kuin ”nousee ylöspäin” törmätessään saareen.

Järvillä tuuli on voimakkainta salmissa

Veneillessä kannattaa pitää mielessä tuulen kanavoituminen. Usein veneilijä saattaa kuvitella, että tuuli on voimakkainta järven selällä, mikä välillä kyllä pitääkin paikkansa, sillä siellä tuuli pääsee puhaltamaan vapaasti eikä ympäristön kitka rajoita nopeutta niin paljoa. Järvien kapeissa salmissa kohtalainen tuulenvire pääsee usein voimistumaan navakaksi kanavoitumisen seurauksena. Ilmiötä voimistaa kylmä vesi.

Lue myös nämä

X