Tilaa
Uutiset

Kauko-ohjattava pelastusrengas Suomeen. Hevosenkengän muotoiseen runkoon kätkeytyy kaksi sähkömoottoria

Avun saa myös paikkaan, johon isomman veneen syväys estää menemästä.

02.07.2024

Tekstitimo sarkkinen

Tavallinen, heitettävä pelastusrengas ei välttämättä aina tavoita kohdettaan – tai sitten aikaa kuluu kohtalokkaasti liikaa.

Portugalilainen U Safe on tälle kaudelle Suomen markkinoille saapunut kauko-ohjattava pelastusrengas, jolla veden varaan pudonnut pystytään tavoittamaan nopeasti kauempaakin. Vuonna 2019 tuote palkittiin Amsterdamin METS-tarvikemessuilla Dame Awards -kokonaiskilpailun voittajana.

Hevosenkengän muotoiseen runkoon kätkeytyy kaksi sähkömoottoria. Voimansiirrosta vastaavat vesisuihkupropulsiot. Tuote on suunniteltu toimimaan riippumatta siitä, kummalle lappeelleen se veteen lasketaan tai putoaa.

U Safen käyttöä esiteltiin luonnonvesillä toukokuun lopussa Naantalin Venemessuilla. Kipparikin pääsi näkemään ja kokeilemaan, kuinka näppärästi turvaväline kauko-ohjaimella liikkuu ja kuinka varmasti se aikuista kuljettaa.

”Ensisijaisena tehtävänä ei ole tuoda ketään rantaan, vaan viedä rengas pelastettavan luo nopeasti. Pelastettavan fyysisestä tilasta on varmistuttava, ennen kuin siirto U Safella on järkevää tai turvallista”, kertoo maahantuoja Kahan tuotepäällikkö Jonne Hallamaa.

Patentoiduilla pelastusrenkaalla pääsee turvallisesti paikkoihin, joihin isompien veneiden syväykset estävät menemästä. Se soveltuu myös köyden tai öljypuomin kuljettamiseen, ja tehon pitäisi riittää jopa pienen apuveneen tai vesijetin hinaamiseen.

Naantalissa tuotetta esiteltiin yleisölle Meripelastusseuran avustuksella. Hallamaa näkee mahdollisina käyttäjinä myös valtiolliset toimijat, satamat ja laivayhtiöt. Epäilemättä tuote soveltuu myös isojen moottori- ja purjeveneiden turvavarusteeksi, mutta hankintaa jarruttanee 8 900 euron hinta. Kuten arvata saattaa, halvempia kopioitakin on markkinoille ilmestynyt.

Lisätiedot: kaha.fi/usafe

3 yksityiskohtaa

  1. Litiumioniakku antaa karkeasti puolen tunnin käyttöajan
  2. Huippunopeus on 15 km/h eli noin kahdeksan solmua
  3. Käyttöetäisyys on merenpinnan tasolta ohjattaessa 300 metriä ja kymmenen metrin korkeudelta 500 m.

Lue myös nämä

X