Tilaa
Testit

Käytettyä ajamassa: Scand 29 Baltic HT – Järeä norjalainen

Scand 29 Balticia on sen valmistusmaassa kutsuttu jopa puoliliukuvien matkaveneiden äidiksi. Sanonnalle on myös katetta.

27.12.2021

Tekstijuha nieminen

Kuvatanton reenpää

Kenelle: Jykevää akselivetoista matkavenettä etsivälle, joka haluaa pääasiassa kruisailla 10–15 solmun vauhtia, mutta arvostaa myös mahdollisuutta nopeampaan etenemiseen.


80-luku oli norjalaisten venevalmistajien loistoaikaa. Nimet Nidelv, Skilsö, Marex, Fjord ja Saga ovat Scandin lisäksi laajalti tunnettuja venemerkkejä.

Scand Boats perustettiin 70-luvun puolivälissä. Ensimmäinen Scand 29 Baltic valmistui vuonna 1982 ja niitä tehtiin vuosikymmenien ajan, viime vuosiin asti. Eri mallisia 29-veneitä valmistettiin yli tuhat kappaletta.

Valmistukseen vaadittavat muotit ja oikeus Scand-nimen käyttöön ovat nykyisin norjalaisen Adger Boatsin hallussa. Heiltä löytyy edelleen varaosia, kuten luukkuja ja ikkunoita vanhoihin malleihin.

Nimensä mukaisesti nyt koeajettu oli HT eli kovakattoinen versio. Pohjolan olosuhteissa tämä on varmasti pelkällä tuulilasilla varustettua sisarmallia järkevämpi vaihtoehto. Kova katto antaa tukea myös suurille ohjaamon tuulilaseille. Tosin tässäkin mallissa avotila suojataan kuomulla, joka oli koeajoveneessä lähes uuden veroinen. Hyvällä kelillä kuomun voi laskea alas, mutta jo pelkkien taka- ja sivuseinien ylös rullaaminen auttaa.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X