Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Käytettyä katsomassa: Bella 512 Excel – Perusvene parhaasta päästä

Tyylikkäästi muotoiltu Bella 512 Excel kuuluu suosittuun yleis- ja mökkiveneluokkaan. Keulan iso avotila ja V-muotoiset penkit erottavat sen monesta kilpailijasta.

05.09.2021

Tekstija kuvat juha nieminen

Bella tekee samasta runkomuotista useita eri malleja, kuten monet muut valmistajatkin. Bella 512 E:n kanssa saman muotin jakoi Bella 510, jossa kuskin edessä on ainoastaan pulpetti ja tuulilasi. 512 Excel on bowrider-mallinen vene, jossa viiden hengen matkustamon edessä on kokoleveä keskeltä avattava tuulilasi.

Juttu on julkaistu Kipparissa 11/2017.

Hulppeat säilytystilat

Veneen suuri avotila kiinnittää heti huomion. Keulakansi on iso ja korkealla olevat keulakaiteet helpottavat kannella kulkemista.

Keulan avonaisen tilajärjestelyn vuoksi veneessä on helppo liikkua paikasta toiseen, jota varsinkin kalastaessa osaa arvostaa.

Avotilan penkkien alla on harvinaisen suuret sisämoduuleilla ja tyhjennysreiällä varustetut yli 170 senttiä pitkät lukittavat säilytystilat, joihin saa mahtumaan kalastustarvikkeet ja muut pitkät varusteet.

Keulan V-mallinen avotila on suunniteltu hyvin. Lattiatilaa on paljon myös pitkille vavoille.

Keulan V-penkkien alla on pitkät tyhjennysaukoilla varustetut säilytystilat pelastusliiveille ja kalastustarvikkeille.

Suojainen ohjaamo

Venettä ohjataan peräpenkiltä. Sekä kuskilla että kartturilla on edessään tuulilasilla varustettu pulpetti. Pitkä kuljettaja kaipaisi kuitenkin suurempaa jalkatilaa. Myös seisaaltaan ajo vaatisi enemmän tilaa penkin ja ratin väliin.

Tuulilasi suojaa kuskia ja matkustajaa.

Tuulilasien kiertävästä ja tukevasti kiinnitetystä tartuntakaiteesta saa hyvän otteen helpottamaan peräpenkiltä nousua. Vaikka tuulilasi on matala, se kuitenkin ohjaa ajoviiman riittävän korkealle.

Tässä veneessä on aikoinaan ollut takatilan peittävä kuomu. Uuden hankkimista kannattaa harkita, mikäli vene tulee esimerkiksi yhteyskäyttöön. Myös tuulilasien väliin tuleva ikkunallinen pressu kannattaa laittaa ostoslistalle, sillä sen avulla ohjaamosta saa erittäin suojaisan.

Molempia pulpetteja kiertää tukeva ja hyvin suunniteltu tartuntakahva, joka helpottaa takapenkiltä nousua.

Paikalla ollessaan vene on vakaa eikä kallistele pahemmin kahden hengen ollessa samalla laidalla. Valitettavasti samalla kuormalla alkoi itsetyhjentyjän poistoputkesta tulla vettä sisään, kun molemmat istuivat takapenkillä. Reikä kannattaa tukkia ajon ajaksi etteivät kengät kastu.

Takapenkillä on tilaa kolmelle, mutta vettä alkaa tulla itsetyhjentyjästä jo kahden hengen kuormalla.

Moottori kevyelle kuormalle

Bellassa oli koneena 50-hevosvoimainen nelitahti Evinrude. Se on teholtaan suositusrajan alapäässä, mutta riittää nostamaan veneen liukuun neljän hengen kuormalla, kun kaksi matkustajista istuu tuulilasin etupuolella.

Mikäli venettä ajetaan kahden hengen kuormalla, kannattaa toisen olla keulassa liukuun lähdön aikana, sillä peräpainoisena veneenä liukuun nousu on muuten hankalaa.

Yhden hengen kuormalla huippunopeudeksi mitattiin 26 solmua, jota voi pitää kohtuullisena lukemana. Jos veneellä on tarkoitus kuskata paljon tavaraa tai useampia matkustajia, kannattaa harkita suurempitehoista konetta. Ajo-ominaisuudet siis riittävät isompaan konetehoon, mutta maksimitehoilla kuskilta vaaditaan jo kokemusta.

Koneen käynti oli moitteeton, tosin sen tuntimäärä ei ollut tiedossa. Veneen mittareissa ja koneen virtalukossa oli pieniä kontaktihäiriöitä, mutta myyjäliikkeen ystävällinen henkilökunta sai ne toimimaan.

Takapenkin alla olisi tilaa kahdelle irtotankille, mutta tässä veneessä niitä oli ainoastaan yksi. Akku ja pääkytkin ovat hyvin esillä penkin alla omassa tilassaan.

Moottorikaivon alla olevien palkkien välissä oli vettä, mutta veneestä puuttui pilssipumppu, jolla tilan olisi voinut tyhjentää. Koska vene on sadevesityhjentyvä, tähän riittäisi yksinkertainen käsikäyttöinen malli.

Moottorikaivo on suuri ja muotoiltu siten, että koneen toisella puolella olisi tilaa pienelle apukoneelle.

Leveässä moottorikaivossa on tilaa apukoneelle. Takapressulle on paikka takaselkänojan päällä.

Toimiva ja siisti yleisvene

Bella 512 E on monikäyttöinen yleisvene, jolla hoituvat lyhyet ja suojaiset mökkimatkat, kuten myös huviajelut ja kalastaminenkin. Veneen kuljetus onnistuu jarruttomalla trailerilla, mikä on iso plussa painavampiin veneisiin verrattuna.

Tämä vene oli ikäänsä nähden erittäin siistissä kunnossa. Lasikuitupinnat olivat lähes virheettömät, ja muutamien puutteiden korjaamisella veneestä on iloa pitkäksi aikaa.

Tekniset tiedot

Bella 512 Excel

Vuosimalli 1999

Pituus 5,05 m, leveys 2,08 m
Paino 450 kg
Kantavuus 6 henkeä
CE-luokka C
Polttoainesäiliö irtotankki
Suositeltava koneteho 40 — 90 hv
Moottori Evinrude 50 hv 4-tahti
Moottorin vuosimalli 1999
Valmistaja Bella-veneet Oy

Lue myös nämä

X