Tilaa
Jutut

Käytettyjä veneitä kauppoihin ennätysmäärä – hintaero kasvaa

Viime vuosien myyntipiikki pitää käytettyjen hinnat edullisina, ainakin suhteessa kallistuneisiin uusiin veneisiin. Asialla on kuitenkin myös toinen puoli.

30.08.2023

Tekstimarkus ånäs

Kuvatistock, seppo evinsalo

Kolme edellistä kesää ovat tuoneet moneen laituriin uusia veneitä ennätysmäärin. Venekauppa on saanut nauttia lihavista vuosista, kun veneitä on myyty niin uusina kuin käytettyinä kaikki, mitä tarjolle on saatu.

Toisaalta kuten usein myös muussa elämässä, väkevänä koettu innostus lopahtaa yhtä nopeasti. Etenkin jos kyse on ollut heräteostoksesta: moni on huomannut pandemiavuosina tehdyn muotihankinnan jääneen vähälle käytölle.

Näitä veneitä alkaa nyt saapua kauppoihin käytettyinä, vahvistaa Boat Worldin toimitusjohtaja Mikko Kouki.

”Jonkin verran niitä on tullut jo nyt tarjolle, mutta mitenkään valtavasta määrästä ei voi vielä puhua.”

Erityisesti käytettyihin veneisiin erikoistuneessa Nylund’s Boathousessa ollaan samoilla linjoilla. Tarjolle tulee jonkin verran enemmän veneitä, sillä ”koronaveneitä” ei vaihdeta yhtä usein kuin aiemmin, vaan vain myydään.

”Moni odotti, että käytettyjä veneitä tulee tälle kaudelle paljon myyntiin. Siinä mittakaavassa näin ei ole käynyt, mutta kyllä vuoden pari vanhoja veneitä, joille ei ole kuitenkaan löytynyt käyttöä, tulee jonkin verran enemmän tarjolle kuin aiemmin”, Nylund’s Boathousen Michael Nylund sanoo.

Purske suitsii käytetyistä veneistä pyydettäviä hintoja, jotka eivät ole esimerkiksi Boat Worldissa nyt täksi kaudeksi nousseet.

”Kun samaan aikaan uusien veneiden hinnat ovat nousseet viime vuodesta venemerkistä ja -mallista riippuen 8–12 prosenttia, hintaero uuden ja käytetyn välillä on kasvanut merkittäväksi”, Kouki kertoo, ja samasta, enintään maltillisesta käytettyjen hintojen korotuksesta puhuu myös Nylund.

Toisaalta käytettyjen veneiden hinnat eivät ole myöskään laskeneet. Ja syy saattaa löytyä niin ikään edeltäneistä vuosista.

”Muutamana edellisenä kesänä saimme runsaasti uusia veneilijöitä, jotka ovat vetämässä nyt lähipiiristään taas uusia ihmisiä veneilyn pariin asiakkaiksi”, Nylund näkee.

Hyvitys ei nouse

Hintojen polarisoituminen tarkoittaa myös, että jos veneen aikoo nyt vaihtaa uuteen, käsirahaa tarvitaan enemmän; vanhasta hyvitetään edellisvuosien taksojen mukaan, joten erotus on isompi.

Jos puolestaan vaihtaa käytetyn käytettyyn, eroa ei ole. Nylund kertoo, että heillä veneistä hyvitetään samalla lailla kuin aiemmin.

Epävarmassa markkinassa riskiä ei ole laitettu venettään myyvän kannettavaksi.

”Vene on ollut jo pitkään hyvä sijoitus. Sen on saanut realisoitua suhteellisen helposti ja vain pienellä tappiolla suhteessa ostohintaan”, Nylund näkee.

Heikko alkukausi

Samaan aikaan inflaatio jyllää ja käytettävissä olevaa rahaa on vähemmän. Ei siis ihme, että venekauppa on käynyt alkuvuoden nihkeänä. Erityisen suuri pudotus on keskikokoisten veneiden kohdalla.

Kouki kertoo, että Boat Worldissa tämän vuoden ensimmäisten viiden kuukauden aikana veneiden myynti tippui peräti 18 prosenttia. Siitä valtaosa kohdistui juuri ”perusveneisiin”, eli Koukin määritelmän mukaan 5,5–7 metrisiin.

”Koska myymme todella laajasti veneitä tuhannen euron soutuveneestä yli puolen miljoonan euron arvoisiin jahteihin, kauppaa on ollut kuitenkin koko ajan”, Kouki sanoo.

Nylundilla on samansuuntaiset luvut: ensimmäisen viiden kuukauden myynti tipahti vuoden takaiseen 20 prosenttia. Se oli Nylundin mukaan nyt vuoden 2019 tasolla.

”Toisaalta toukokuu oli jo suorastaan erinomainen kuukausi. Näkymä kuluvaan kauteen on, että siitä tulee kuitenkin ihan hyvä.”

Samaa sanoo Kouki: ”Emme tule saamaan kiinni erittäin hyvää viime kautta, mutta odotan myynnillisesti kuitenkin ihan hyvää vuotta.”

Toisaalta nyt veneitä ei osteta pelkästään selvällä rahalla, kertoo Nylund.

”Aina halutaan antaa vaihdossa ensin jotain tavaraa pois. Me olemme ottaneet jopa autoja vastaan.”

Nylund’s Boathouse on erikoistunut isompien käytettyjen veneiden välittämiseen. Nyt sen valikoimat ovat kuitenkin laajentuneet.

”Kun ostetaan isompi vene, vanhaa pienempää ei jätetä esimerkiksi mökkikäyttöön. Se halutaan tieltä pois. Olemme siis laajentaneet toimintaamme myös pienempiin veneisiin.”

Uudempia käytettyjä

Sekä Kouki että Nylund iloitsevat siitä, että nyt tarjolla on entistä enemmän veneitä.

”Monesta viime vuodesta poiketen sekä uusia että käytettyjä veneitä on eri kokoluokissa saatavilla hyllystä vielä kesällä – tarjolla ei ole enää vain niukkuutta”, Kouki kuvailee.

Nylund puolestaan näkee, että koska ”koronaveneitä” tulee koko ajan enemmän tarjolle, myynnissä on aiempaa uudempia ja kurantimpia yksilöitä. Varastossa ei ole hitaasti liikkuvia hankalia vanhoja veneitä, sillä buumivuodet tyhjensivät kaupat myös siltä osin.

”Varastoja pitää matalana meillä myös se, että olemme saaneet ilahduttavan paljon tehtyä vientikauppaa. Niistä ei tule yleensä vaihtovenettä”, Nylund kertoo.

Finanssimarkkina on eurooppalaisittain myllerryksessä, eikä tilanne ole yhtäläinen kaikkialla.

Esimerkiksi Ruotsissa kruunun arvostuksen lasku on tehnyt euromääräisistä tuontituotteista kalliita. Ruotsi on ollut suomalaisille käytettyjen veneiden kauppiaille tärkein markkina, mutta nyt se sakkaa.

”Onneksi Saksa ja Hollanti ovat korvanneet meillä sitä markkinaa.”

Minkälaisia hyviä tai huonoja kokemuksia sinulla on käytetyn veneen ostosta?

”Ainoastaan hyviä. Kun löydän kiinnostavan veneen niin tapani ostaa on tämä: Tinkiä hinta valmiiksi puhelimessa. Jos päästään hinnasta sopuun lähden paikanpäälle katsomaan ja tutkimaan veneen. Mikäli vene on myyjän sanojen ja ilmoituksen mukainen, eikä tarkastuksessa käy ilmi vikoja kätellään kaupat etukäteen sovitulla hinnalla.”

”Voi saada hyvän veneen ilman uuden veneen hintaa. Tietyt lisävarusteet voi tosin puuttua ja moottorin kunnosta ei voi olla täysin varma.”

”Ei ole huonoja kokemuksia. Kolme venettä on tullut ostettua käytettynä.”

”Aina kannattaa tinkiä kun ostaa, myyjä on päättänyt päästä eroon veneestään. Ja kun myy niin muistaa, että ostaja on päättänyt ostaa ja on valmis maksamaan siitä.”

”Yllätyksiä aina löytyy, voi joutua korjaamaan erinäisiä asioita. Toisaalta hinta on usein kohtuullinen ja vanhat veneet on usein tehty kestämään isältä pojalle.”

”Ostin käytetyn mutta uutta vastaavan veneen keväällä. Vene on ollut mökkikäytössä, joten pientä fixaamista riittää jotta soveltuu yöpymisiin. Tykkään puuhastella, joten kokemukset ovat olleet positiivisia.”

”Ihmiset hoitavat veneitään käsittämättömän huonosti.”

”Edellisen veneen moottorilla oli tosi paljon murheita vaikka sillä oli ajettu alle 50 tuntia. Onneksi meni takuun piikkiin vaikka takuu oli jo päättynyt.”

”Ei pidä olettaa prima-kuntoa, mutta toimivia rakenteita ja käytäntöjä.”

”Kun tutustuu kohteeseen huolella, niin yllätyksen määrää saa pienennettyä. Myös ammattilaisen käytöstä apuna on ollut hyötyä.”

Lähde: Kipparin lukijapaneeli

Liity lukijapaneeliin!

Mielipiteesi kiinnostaa meitä. Vastaa kyselyihin ja kerro kommenttejasi – tuloksia voi lukea Kipparin jutuista.

Voit liittyä lukijapaneeliin täällä.

 

 

 

Lue myös nämä

X