Tilaa
Uutiset

Kesäkohde: Vartiolaiva Telkkä avautuu yleisölle Merikeskus Vellamossa

Kotkan Merikeskus Vellamon laiturialueelle sijoitettu Telkkä avautuu nyt uudistetulla näyttelyllä.

04.06.2023

Tekstikipparin toimitus

Koskelo-luokan kevyt rannikkovartiolaiva Telkkä valmistui osana Rajavartiolaitoksen merellisen kaluston uudistusta. Merivartijoiden aluksista oli sotien jälkeen huutava pula: kolmannes laivoista ja veneistä oli tuhoutunut tai luovutettu sotakorvauksina. Loput olivat kärsineet kovasta käytöstä ja puutteellisesta huollosta.

Uuden Koskelo-luokan teräsrunkoiset alukset Koskelo, Kuikka, Kiisla, Kuovi, Kurki, Kaakkuri, Telkkä ja Tavi saatiin käyttöön 1955–1960. Valvonnan lisäksi ne hoitivat meripelastusta ja etsintätehtäviä. Telkkä toimi Saaristomerellä merivartiointitehtävissä 1980-luvulle saakka, minkä jälkeen se palveli koululaivana vuosikymmenen.

Koskelo-luokka jäi 1980-luvulla käytöstä, mutta Telkkä, Kaakkuri ja Kuikka kunnostettiin ja lahjoitettiin Viroon vuonna 1992, kun Baltian maat joutuivat nopeasti luomaan tyhjästä rajojensa vartioinnin Neuvostoliiton hajottua. Viron luovuttua aluksen käytöstä 2000-luvun alussa Telkkä palautettiin alkuperäiseen asuunsa ja museoitiin.

Telkkä purjehti Itämerellä lopulta lähes 50 vuotta. Nykyisin pienet rannikkovartiolaivat on korvattu isoilla partioveneillä, teknisellä valvonnalla ja lentokalustolla.

Kotkan Merikeskus Vellamon laiturialueelle sijoitettu Telkkä avautuu nyt uudistetulla näyttelyllä. Telkkä on ollut viimeksi avoinna yleisölle ensimmäisinä museoalusvuosinaan 2000-luvun alussa. Sittemmin Merivartiomuseoon kuuluva alus on nostettu merestä kuivalle maalle. Laivalla on tehty kunnostustöitä, esimerkiksi sähkö ja valaistus on uusittu.

Telkän uudistettu näyttely pohjautuu laivalla palvelleiden haastatteluihin, jotka tehtiin viime syksynä. Niiden myötä museoinnin yhteydessä kerätty arkistomateriaali täydentyi miehistön kokemuksilla laivatyön arjesta.

Näyttely avautuu 5.6.2023

Lisätietoja Vartiolaiva Telkkä

Koskelo-luokan kevyt rannikkovartiolaiva Telkkä

Rakennettu Valmet Oy:n Helsingin telakalla vuonna 1958, pituus 29 m, leveys 5,1 m, uppoama 95 t, miehistöä 8 henkeä, koneteho 2 x 1 350 hv (MTU), alkuperäinen 2 x 500 hv (Valmet), nopeus 20 solmua, alkuperäinen 15 solmua

Lue myös nämä

X