Tilaa
Jutut

Kiitos koronan – veneiden katsastus tapahtuu tänä vuonna videon välityksellä

Jos videoyhteyttä ei ole, riittää suullinen selvitys. Vakuutusyhtiöt hyväksyvät myös viime vuoden katsastustarrat.

02.04.2020

TekstiMarkus Ånäs

Koronavirus viruttaa myös veneilyä uuteen asentoon. Veneiden katsastamista organisoiva Suomen purjehdus ja veneily SPV pitää kiinni siitä, että veneet on katsastettava tänäkin vuonna.

”Keskustelua siitä, miten katsastus hoidetaan, on käyty”, kertoo SPV:n kilpaveneily ja veneilyturvallisuuden koordinaattori Mikaela Dunderfelt.

”Niin sanotuista runkokatsastuksista olemme jo linjanneet, että niitä ei nyt keväällä tehtäisi. Peruskatsastuksen voi tehdä syksyllä, kun vene on nostettu maihin.”

Vuosikatsastuksen SPV ohjeistaa tekemään ensisijaisesti videoyhteyttä käyttäen ”niin, että veneilijä ja katsastaja muodostavat kuvayhteyden matkapuhelimillaan”.

”Veneilijä valmistelee veneen huolellisesti katsastusta varten niin, että hän pääsee puhelimensa kameralla katsastettaviin kohteisiin vaivatta.”

Varsinaisessa katsastustapahtumassa katsastaja pyytää veneilijää kuljettamaan kameran haluamiinsa kohteisiin ja tarkistaa näin veneen ja varustuksen mahdollisimman tarkasti.

Jos ei ole kännykkää tai siinä riittävää kameraa?

Jos videoyhteyttä katsastustapahtumasta ei ole mahdollista toteuttaa, katsastus suoritetaan suullisesti.

”Kun videoyhteydellä tapahtuva katsastus ei ole teknisistä tai muista syistä mahdollinen, keskustelevat veneilijä ja katsastaja ensin vuosikatsastuksen sisällöstä ja veneilijä tekee ohjeiden pohjalta omakatsastuksen itse”, SPV linjaa.

”Kun vuosikatsastus on näin valmis, veneilijä kirjoittaa katsastuslomakkeen ja venetodistuksen sovittuun kohtaan katsastusluokan, päiväyksen ja tekstin ’omakatsastus’ ja lähettää katsastajalle valokuvan, että näin on tehty. Ellei valokuvan lähettäminenkään ole mahdollista, ilmoittaa veneilijä katsastajalle nämä tiedot puhelimitse tai muuten seurassa sovittavalla tavalla.”

Dunderfelt kertoo, että tänä vuonna normaalia aikaikkunaa laskemisen jälkeen sovelletaan vapaammin.

”Tämä ohjeistus on voimassa niin kauan kuin valtiovalta on antanut poikkeusohjeita tai suosituksia, joilla rajoitetaan liikkumista tai ihmisten kohtaamista. Vuosikatsastusajankohtaa seura voi halutessaan jatkaa kesäkuun lopun jälkeenkin, kunhan katsastusmerkintä tulee syyskuun aikana.”

Vakuutusyhtiö hyväksyy viime vuoden katsastuksen

Moni venevakuutus on sidottu katsastukseen, eli vakuutus on edullisempi, mikäli vene on katsastettu.  Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden johtaja Markus Uimonen kertoo, että veneilijät saavat ymmärrystä osakseen.

”Ymmärrämme venevakuutusasiakkaidemme kohtaamat poikkeusolot. Tästä johtuen emme vuodelta 2020 huomioi venevakuutustemme ehdoissa mainittuja asioita katsastuksen suhteen, vaan hyväksymme asiakkailtamme vuoden 2019 tiedot veneen katsastuksesta”, Uimonen sanoo.

Eli jos venettä ei ole koronaerityksen vuoksi voitu katsastaa ja jotain vesillä tulevana kesänä sattuu ja venevakuutuksessa on katsastusalennus, vakuutuskorvaushakemus ei raukea tältä osin.

”Vahinkotilanteessa huomioidaan tiedot veneen vuoden 2019 katsastuksesta ja vuonna 2019 hyväksytty katsastus katsotaan olevan voimassa myös vuonna 2020”, Uimonen kertoo.

Uimosen mukaan ainakaan Pohjolalla asiakkaan ei itse tarvitse olla aktiivinen ja poistaa vakuutuksestaan katsastetun veneen alennusta.

”Asiakkaan ei tarvitse tehdä muutoksia vakuutukseensa eikä poistaa vakuutuksessaan olevaa katsastusalennusta, mikäli vene on vuonna 2019 katsastettu hyväksytysti.”

Lue myös nämä

X