Tilaa
Uutiset

Kimolan kanava etenee vauhdilla veneilykäyttöön

Valtion ja kuntien rahoituspäätösten viivästymisen myötä sulanveden työaikaa menetettiin jonkin verran, mutta hankkeen uskotaan valmistuvan tavoitteen mukaisesti tämän vuoden (2019) loppuun mennessä.

13.05.2019

Tekstija kuva Juha Virtanen

Konniveden ja Iitin Pyhäjärven välinen vanha Kimolan uittokanava muuttuu vauhdilla veneilykäyttöön. Tukkinippujen sijasta kanavalla liikkuvat vuoden kuluttua moottoriveneet.

Kanavan työmaa saatiin käyntiin viime vuoden kesällä. Valtion ja kuntien rahoituspäätösten viivästymisen myötä sulanveden työaikaa menetettiin jonkin verran, mutta hankkeen uskotaan valmistuvan tavoitteen mukaisesti tämän vuoden (2019) loppuun mennessä.

Projektipäällikkö Harri Liikanen Väylävirastosta lupaa kanavan ylittävän kahden sillan valmistuvan loppukesästä ja syksymmällä saadaan väylän ruoppaukset ja eroosiosuojaukset valmiiksi.

Vaativin osuus on ollut vanhan uittotunnelin louhiminen ja lujittaminen. Tunneli on 4,8 metriä korkea.

”Kallion kivilaadusta johtuen se oli kohteena haastava ja työ kesti pitempään kuin ajateltiin”, Liikanen kertoo.

Töitä tehdään syksyllä jäiden tuloon saakka ja keväällä 2020, veneilykauden alkaessa, uusi ja taatusti erikoinen Kimolan kanava aukeaa veneilijöille.

Kanavasta on puhuttu jo pitkään. Rakentajienkin tiedossa on, että veneilijät odottavat pääsevänsä uudelle reitille pian.

Tänä vuonna se ei siis vielä onnistu, joten vuoden verran on vielä maltettava odottaa. Odottaminen ilmeisesti kannattaa.

”Poikkeuksellisen korkea, yli 12 metrin sulutuskorkeus ja tunneli tekevät Kimolasta varmasti erikoisen kanavan ja kokemuksen veneilijöille”, projektipäällikkö Harri Liikanen kuvailee.
Kahdeksan metrin levyiseen sulkuun mahtuu noin 30 metriä pitkä alus.

Kuvassa näkyvän vanhan nippunosturin sakset ovat tallessa. Nippunosturi katoaa Kimolasta, mutta myöhemmin jää nähtäväksi hyödyntääkö Kouvolan kaupunki kanavan maisemoinnissa jättimäisiä tukkisaksia.

Ainakin ne, jos mitkä, kertoisivat kanavan alkuperäisestä historiasta.

Lue myös nämä

X