Tilaa
Jutut

Kippari Boston Whalerin tehtaalla Floridassa – Legendan lähteellä. Video: Näin uretaanivaahto turpoaa veneen valmistusvaiheessa

Kippari pääsi tutustumaan Floridassa Boston Whalerin massiiviseen tuotantolaitokseen.

11.01.2023

TekstiJouko Saarinen

Amerikkalainen veneilykulttuuri on ihan omanlaisensa ja siinä on keskeinen rooli isoilla moottoreilla ja nopeilla veneillä. Sellaisilla kuin Brunswickin omistama Boston Whaler, jonka jättimäiseen tuotantolaitokseen Kippari pääsi kylään.

Boston Whaler lienee yksi ikonisimmista jenkkivenebrändeistä. Se tunnetaan kaikilla mantereilla laatuveneistään, jotka myös Kipparin testeissä vuosien varrella ovat osoittautuneet maineensa veroisiksi. Niihin luottavat laajasti myös yhdysvaltain viranomaiset. Nykyisin Boston Whalerit leivotaan kuluttajille Floridassa.

Boston Whalereita valmistuu Floridassa vuodessa noin 3 000. Se on huima määrä. Toisin sanoen joka päivä ovista työnnetään toistakymmentä valmista venettä pihalle. Tämän kokoinen tuotanto vaatii liukuhihnan lailla toimivaa koneistoa.

Hiljattain Boston Whaler on siirtynyt käyttämään entistä ympäristöystävällisempää, vesipohjaista uretaanivaahtoa. Umpisoluisena se ei myöskään ime vettä itseensä. Ainakaan teoriassa.

Valmistajan käyttämä vaahdotus on tekniikka, jota Brunswickin teknologiakeskuksessa mielellään myös esitellään vieraille. Pleksiseinäisessä kaukalossa järeällä koneella annosteltava vaahto turpoaa tilavuudeltaan kuusinkertaiseksi vain minuuteissa. Varsinaisessa tuotannossa laminoidut rungon puolikkaat suljetaan muotin sisään ja koko puoliskojen sisään jäävä osa vaahdotetaan. Vaahdon määrä ja lämpötila pidetään tarkasti valvonnassa. Kun vaahto lopulta tunkeutuu tarkkailurei’istä ulos, tiedetään sen täyttäneen koko rungon tilavuuden.

Boston Whalerille tyypillisen kerrosrakenteen näkee parhaiten halkaistusta rungosta.

Videolla esitellään vaahdon ominaisuuksia täyttämällä läpinäkyvä allas. Uretaanin ruiskutus käy vauhdilla ja monitorista voi seurata nesteen ominaisuuksia. Nesteen määrä, paine ja lämpötila on tarkkaan laskettu.

Lue lisää Kipparista 1/2023

Katso videolta, kuinka nopeasti pieni nestemäärä täyttää altaan vaahtona.

Lue myös nämä

X