Tilaa
Jutut

Kippari matkailee: Pielinen – Villi itä

Veneily Pielisellä on uusien palveluiden myötä lisääntynyt, mutta silti se on ruuhkaisimpaankin aikaan vielä vain vähän ajettu. Mikä on erikoista, sillä niin ihmeellisen kaunis on Kolin kansallispuiston alue Keski-Pielisellä. Jääkauden jäänne, Pielisen hiekkariutta, on Suomen merkittävimpiä veneilijöiden nähtävyyksiä.

21.04.2021

Tekstija kuvat markus ånäs

Jo entisestään synkät pilvet muuttuvat mustemmiksi. Vähäinen valo katoaa ja matkanteko hidastuu, sillä aallot nousevat koko ajan korkeammiksi. Koska niiden väli on lyhyt, alumiinivene paukkuu alla munuaisia ryskyttävästi. Pitää topata ja miettiä.

”Mahdetaankohan ehtiä?”

Kolin satamasta alkanut matka on suuntautumassa Nurmekseen Bomballe. Alla on näillä vesillä liki pakollinen AMT, joka valmistetaan Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella. Jos Saimalla veneillään saunalla varustetuilla teräsveneillä, Pielisellä matkataan omien vesien AMT:llä – ja kylpylään.

Mutta matkaa on vielä, olemme vasta saapuneet Emakolle, suurelle selälle. Eikä nyt vesillä voi turata liian kauaa.

”Kylpylä menee kiinni kahdeksalta!”

On rytisteltävä vauhdilla: karjalaisen saunan löylyt eivät odota! Kolin kansallispuiston nähtävyydet saavat jäädä seuraaville päiville, jolloin sääkin paranee: on kerrottu, että ne ovat parasta mitä veneilijä voi sisävesillä kokea. Ja niitä varten selkänahka on syytä kuurata putipuhtaaksi.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X