Tilaa
Jutut

Kippari matkalla: Hevossalmen kääntösilta – Kohta pääsee läpi

Hevossalmesta löytyy Helsingin ikonisin silta. Se aloittaa päivittäisen aukeamisensa jälleen näinä päivinä.

21.04.2022

Tekstimarkus ånäs

Pienet paineethan siitä saa aikaiseksi, kun ajaa Hevossalmea pitkin. Edessä häämöttää silta, jonka alla väylä kulkee jyhkeiden kallioseinien välissä. Virta on voimakas ja mietityttää, kuinka kapeikosta mahtuu, jos joku tulee vastaan – tai jos ne kuuluisat valot vaihtuvat!

Pääkaupunkiseudulla valoja on harvakseltaan, joten moni ei ole sellaisiin törmännyt. Eivätkä valot noudata katuverkostossa nähtyjen logiikkaa: Hevossalmen sillan pielessä vilkutellaan kuin Times Squarella. Selvää on silti, että jos punaista palaa, alle ei sovi mennä.

Hevossalmen valot uudistuivat viime vuosikymmenen vaihteessa, koko silta remontoitiin ensivuosikymmenen puolivälissä. Hevossalmen sillan tekee merkitykselliseksi se, että se on avattava. Toisin kun liki kaikki suomalaiset avattavat sillat, Hevossalmen siltaa ei avata vain tarpeeseen: silta aukeaa Hevossalmessa puolen tunnin välein, puoli seitsemästä ilta yhteentoista.

Hevossalmen nykyisen sillan historia ulottuu 1900-luvun alkuun, jolloin Hevossalmessa kulkenut väylä räjäytettiin syvemmäksi Viaporin linnoituksen tarpeisiin. Se mahdollisti laivojen kulkemisen. Nykyisen sillan paikalla sijaitsi vuonna 1877 rakennettu ponttonisilta, joka korvattiin väyläremontin yhteydessä rautaisella kääntösillalla; vuonna 1913 valmistunut silta oli käytössä aina 1950-luvun lopulle, jolloin sen tilalle rakennettiin vastaava uusi, ja joka palvelee edelleen.

Suurin remontti nykyisellä sillalla tehtiin talvella 2005–2006. Tuolloin teräsristikoista niiteillä koottu silta purettiin ja rakennettiin kunnostettuna uudelleen. Myös kääntölaitteiston rattaita ja reistaillutta hydrauliikkakoneistoa uusittiin, kuten myös pintamateriaalin asfaltin alla oleva betonikansi. Samalla rakennettiin uusi aiempaa korkeampi valvontakoppi, jonka suunnittelussa otettiin mallia lennonjohtotorneista.

Alituskorkeus on sillan kiinni ollessa 3,5 metriä, eli jo moottoripurren on odotettava sillan aukaisua. Mutta pian pääsee itään: Hevossalmen silta avataan vuosittain jäätilanteesta riippuen toukokuun alkupäivinä.

Hevossalmen silta

Missä: Helsingissä Laajasalon ja Santahaminan välillä, Hevossalmen poikki

(60°09’28.5”P, 25°02’58.0”I).

Satama: Ei satamaa.

Kävijälle: Siltojen alittamista ohjataan valoilla. Yksi tai kaksi kiinteää punaista valoa: kulku kielletty. Yksi tai kaksi kiinteää vihreää valoa: kulku sallittu. Yksi kiinteä valkoinen valo: saapuvan aluksen on odotettava kulkuohjeita. Yksi vilkkuva valkoinen valo: väylä on vapautumassa ja alus voi valmistautua jatkamaan. Yksi vilkkuva keltainen valo: kulku on sallittu omalla vastuulla.

Silta avataan kesäkaudelle 6.5.2022.

Hevossalmen sillan puhelin 0299 83 3133.

Silta avataan ma–su klo 7.30–23.00.

Silta avataan päivittäin puolen tunnin välein, aina tasatunnilla ja 30 minuuttia yli tasatunnin.

Lue myös nämä

X