Tilaa
Jutut

Kippari matkalla: Petäys – Vanajaveden helmi

SS-johtaja Himmler souteli 80 vuotta sitten Petäyksen rannassa, naiset mielessä. Elokuussa vieraslaiturin olivat vallanneet kilpakalastusveneet.

07.12.2022

Tekstija kuvat markus ånäs

’OLISIKO se osa historiaamme ylipäätään kovin hyvä vetovoimatekijä? Se voi olla vähän mielipiteitä jakava”, tuumii Petäyksen ravintolapäällikkö Miika Mertamo, kun puheeksi tulee alueella lomailleista se kansainvälisesti kuuluisin.

Heinrich Himmlerin kuuluisuus tosin oli pikemminkin pahamaineista.

SS-joukkojen ja Gestapon johtaja Himmler piti II maailmansodan aikana lomaa vähän, mutta vuoden 1942 elokuussa sellaiseen oli kolmen päivän ajan mahdollisuus. Paikaksi valikoitui Häme ja Tyrväntö, jossa useilla suomalaisilla upseereilla oli omat kesäpaikkansa.

Himmler yöpyi lomallaan lääkintäkenraalimajuri Eino Suolahden huvilalla Saarennossa, Vanajaveden rannalla. Päivät kuluivat soudellen. Alla oli kaunis puinen puuvene keskituhdolla ja Himmler oli pukeutunut kummalliseen huivipäähineeseen, joka muistutti venäläisten piippalakkeja. Viehätystä asu ei latistanut: SS-Reichsführer koki perimätiedon mukaan lomaromanssin Helsingin Seurahuoneelta tuodun keittäjättären kanssa.

Rannassa juuri vieraslaiturin edustalla kulkeva polku tunnetaan paikallisten suussa edelleen Himmlerin polkuna, vaikka itse kartano onkin purettu. Sen paikalla on nyt lomakeskus Petäys Resort.

Vesi ei tunnetusti soutamalla kulu, joten järvi on eittämättä yhtä kaunis kuin 80 vuotta sitten.

Nyt aalloille ovat lähdössä Martti ja Meeme Jeskanen. Pariskunta on menossa soutaen kyläilemään isännän vanhalle mökille.

”Vanhempani ostivat sen vuonna 1978. Myöhemmin se siirtyi minulle ja pojalleni. Kun en halunnut tehdä siellä remontteja, myin sen entiselle vaimolleni, eli lapseni äidille. Nyt olemme menossa sinne nykyisen vaimoni kanssa vierailemaan”, Martti Jeskanen kertoo.

”Me vaimot olemme keskenämme erittäin hyviä ystäviä”, tarkentaa Meeme Jeskanen.

Petäys on tullut Martti Jeskaselle tutuksi.

”Aikanaan ruoka seisovassa pöydässä maksoi viikolla viisi markkaa, viikonloppuisin kahdeksan. Emme tehneet mökillä ikinä ruokaa, vaan soudimme tänne syömään ja lukemaan Hesarin.”

Martti Jeskanen pitää perää, kun vaimo Meeme soutaa pariskunnan Petäyksestä lahden yli mökille.

Tunnelmat televisioon

Nyt ruoka maksetaan ravintolassa euroilla, mutta suosittu se edelleen on. Sataman yhteydessä sijaitsevan kesäravintolan ovat sen sijaan valloittaneet kansainvälisen Northern Fishing Games -kalastuskilpailun järjestäjät.

Kilpailijat ovat juuri nyt vesillä, eivätkä tule lounaalle. Kalastusalue on todella laaja. 33 kilometriä pitkä, tarkentaa kilpailun mediatiimin asiantuntija Kristian Ahlgren.

”Näin isoilla vesillä kalastusveneessä on oleellista olla tehokas moottori, että ehtii halutuille paikoille. Suurimmassa koneessa on tällä kertaa 300 hevosvoimaa. Sillä pääsee noin 50 solmua. Mutta ei sieltä turhaan ajeta pois, eväät ovat mukana.”

Kristian Ahlgren (edessä) ja Santeri Laihonen toimivat kalastuskilpailun televisiolähetyksen asiantuntijoina.

Ravintolasaliin on rakennettu studio, jossa kilpailusta tehdään Elisa Viihteelle suoraa lähetystä. Vesillä on kuvausryhmä, joka liikkuu North Silver 585 Fish -veneen 150-hevosvoimaisen Mercuryn tuuppaamana.

”Se on varustettu kuvauksia varten. Siinä on toki monipuolinen kalastusvarustus, mutta myös muun muassa kopterikuvauskalusto”, kertoo Kalastajan maailman kanavajohtaja Jyri Kuusisalo.

Veneen perästä löytyvät Minn Kota Raptorin matalan veden ankkurit, jotka laskeutuvat veteen kuin heinäsirkan jalat.

”Ne pitävät epämääräisessä pohjassa hyvin”, Kuusisalo kertoo.

Vaikka matalan veden ankkureita näkee enimmäkseen heittokalastajille suunnatuissa veneissä, Kuusisalon mukaan niitä kannattaisi myös tavallisen veneilijän miettiä, erityisesti jos harrastaa retkiveneilyä luonnonsatamiin.

”Sen kuin ajaa rantaan ja laskee ne pohjaan – kaikki köyden päässä olevan ankkurin ja sen pito-ongelmien kanssa sähläys jää pois”, Kuusisalo näkee.

Monimuotoiset vedet

Petäyksen kilpailussa venekuntia on 50 ja voittajan palkintorahat mukavat 20 000 euroa. Idea on saada kahden päivän aikana kunakin kolme ahventa, kaksi kuhaa ja yksi hauki. 15 parhaiten pyytänyttä pääsee mukaan sunnuntain finaaliin.

”Uskoisin, että tämä on noussut Pohjois-Euroopan kovatasoisimmaksi heittokalastuskilpailuksi”, Ahlgren analysoi.

”Vanajaveden vedet ovat monimuotoisia ja siellä on paljon potentiaalisia kalapaikkoja.”

Vanajavesi on muutenkin merkittävää veneilyaluetta ja Petäyksen satama yksi sen suosituimmista kohteista. Mikäli kilpailua ei olisi ja kaikki laituripaikat kilpaveneille varattuja, Mertamon mukaan elokuussa lauantaipäivänä kaikki paikat olisivat täynnä huviveneilijöitä.

”Toki tänä vuonna on veneilijöiden määrässä näkynyt, että polttoaineiden hinnat ovat koholla.”

Petäyksessä on useita rantasaunoja, joista voi varata yksityisvuoroja.

Nyt viimeiset viisi vuotta yksityisessä omistuksessa olleessa Petäyksessä veneilijälle tarjolla on hotellin 74 huonetta, mutta ennen kaikkea kaksi ravintolaa ja viisi saunaa. Niistä savusauna on suosituin.

”Veneilijät ovat meille tärkeä asiakasryhmä. Olemme panostaneet veneilijöiden palveluihin.”

Mertamo tuumii, että vaikka sotaisaa historiaa Petäys Resort ei hyödynnä markkinoinnissaan, muita valtteja on kyllä.

”Parasta markkinointia on tämä luonto ja erityisesti Vanajaveden vesistö. Se kiehtoo ihmisiä.”

Petäys

Missä: Vajaveden rannalla Tyrvännöllä (61°09’34.7”P 24°19’24.0”I).

Miksi: Petäyksessä on poikkeuksellisen hyvät veneilijän palvelut.

Satama: Vierassatamassa on noin 30 sivuaisa-, poiju- ja kylkikiinnityspaikkaa.

Palvelut: Satamassa kattavat veneilyn palvelut (mm. sähkö, vesi, wc, suihku, tiski- ja kalankäsittelypiste), mutta ei septityhjennystä tai polttoaineenjakelua. Saunoja 5 ja ravintoloita 2. Hotelli. Runsas aktiviteettivalikoima, johon välineet vuokrattavissa.

Nähtävyys: Erikseen varattavissa on Zetor-sauna, jossa löylytellään traktorin peräkärryn päällä.

Lisätietoja: Petäys Resort

Lue myös nämä

X